Билката Дебела Мара, която е известна на всички билкари, може да бъде срещната и под названията голяма тлъстига, дебелец, едра тлъстига, гърлица или дебело ухо. Латинското ѝ наименование е Седум и вероятно така е най-правилно да се нарича.
Но сред българските билкари тя си е просто Дебела Мара. Но стига толкова за името ѝ. По интересна е самата билка, защото тя има огромни ползи за човешкото здраве. Ето повече подробности за нея:
- Дебела Мара е позната на човечеството от векове, поради което се среща масово в Западна и Средна Европа, Средиземноморието, на Балканите, в европейската част на Русия и в Сибир, в Югозападна Азия и дори в Северна Америка. В България се отглежда главно в хорските дворове и рядко може да бъде видяна като диворастящо растение;
- Всеки, който отглежда в двора или в градината си Дебела Мара, може да е спокоен, ако нарани по какъвто и да е начин кожата си, защото листата на Дебела Мара имат силно противовъзпалително и антибактериално свойство. Необходимо е само да обелите ципата им и да ги смачкате. От тях се прави компрес, който се налага за няколко часа върху болното място и само след няколко процедури кожата Ви ще възвърне предишния си вид;
- Освен че лекуват и предпазват от инфекции, листата на Дебела Мара имат и болкоуспокояващо действие. Ето защо могат да се прилагат по същия начин и ако Ви заболи ухо. Ако разполагате с пресни листа от билката, можете да изстискате малко сок от тях и дори да си капнете в болното ухо, но в никакъв случай, ако вече сте претърпели лекарска намеса или пък забележите, че от ухото Ви изтича гной. За външна употреба няма никакъв проблем да използвате Дебела Мара, но капването на сок от нея в ушния канал крие своите рискове и трябва преди това да се обсъди с компетентно по въпроса лице;
- Компреси от Дебела Мара лекуват дори и циреи и мазоли. Те бързо заздравяват кожата и Ви отървават от дразненето и болката. В тези случаи обаче е добре, преди да налагате компресите, да си направите топла вана на краката и да добавите към нея 1 ч.л. сода за хляб. Едва след като сте ги накиснали добре, измили и подсушили, наложете върху мазолите пресни листа от Дебела Мара.