Фолиевата киселина, позната още като витамин В9 е изключително важна за бременните жени и онези, които искат да заченат. Тя не може да бъде произведена от човешкият организъм, както и да бъде складирана за дълго време. Поради тази причина е необходимо да си я набавяме от храната и от хранителни добавки.
Фолиевата киселина е единствения витамин, който организмът на бременните жени изисква в двойни дози. Тя е незаменима за всяка една бъдеща майка.
Приемът на фолиева киселина е необходим за формирането на плацентата, както и за правилното развитие на плода в първите седмици на бременността. Именно фолиевата киселина помага за изграждането на гръбнака и мозъка на бебето. Участва във формирането на тъканите и прозводството на ДНК в началния стадий на бременността.
Недостигът на фолиева киселина може да доведе до дефекти в невралната тръба. Тази тръба е изключително важна, защото по-късно от нея се образува гръбначен мозък и гръбначен стълб, череп и главен мозък на бебето.
Други сериозни рискове са нарушения на клетъчното деление, проблеми с гръбначния мозък, анемия. Нарушаването на клетъчната структура е предпоставка за сърдечно-съдови и ракови заболявания.
Приемът на киселината предотвратява редица усложнения при раждането – мъртво или преждевременно раждане, спонтанен аборт. Тя намалява риска от развитие на болести като синдрома на Даун, увреждания на гръбнака и мозъка, вродени сърдечни дефекти.
Фолиевата киселина се приема под формата на добавки, но е необходима консултация с лекар. Повечето лекари препоръчват приемът и да започне още преди бременността. Това се обяснява с фактът, че повечето жени разбират, че са бременни във втория месец. Ако не са приемали фолиева киселина, те са загубили ценно време в развитието на плода.
Най-добрите естествени източници на фолиева киселина са броколи, карфиол, спанак, черен дроб, портокал, агнешко и телешко месо, хляб, овесени ядки, пшеничен зародиш, варивата.