Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да възстановим емайла на зъбите

Как да възстановим емайла на зъбите

Зъбен емайл

Емайлът е тънката външна обвивка на зъба. Той е най-твърдата тъкан в човешкото тяло. Емайлът покрива короната на зъба и именно него виждаме извън венците. Тъй като е полупрозрачен, можете да видите светлина през него. Основната част от зъба, дентинът, е частта, която е отговорна за цвета на вашия зъб – бял, сив или жълтеникав.

Често кафето, чаят, колата, червеното вино, плодовите сокове и цигарите оцветяват емайла върху зъбите ви. Редовните посещения на зъболекаря за рутинно почистване и полиране могат да помогнат за отстраняването на повечето повърхностни петна и по този начин да се уверите, че зъбите ви са здрави.

Основната функция на емайла е да предпазва зъбите ви при ежедневната им употреба. Въпреки че е твърд протектор на зъбите, той може да напуква и да се отлюспва. Емайлът също изолира зъбите от потенциално болезнени температури и химикали.

За разлика от счупените кости, които могат да се възстановят и зараснат, веднъж счупен и напукан, емайлът не може да се възстанови. Причина за това е, че в него няма живи клетки и тялото не може да го ремонтира.

Емайл

До увреждане на емайла се стига след прекомерна консумация на безалкохолни напитки (такива с фосфорна и лимонена киселина), с високи нива на плодови напитки (някои киселини в плодовите напитки са по-ерозивни от киселината на батериите).

Също така сухотата в устата или слабо слюнкоотделяне може да е причина за проблема. Други такива са прекаляването със захар, киселинен рефлукс, стомашно-чревни проблеми, чест прием на аспирин и антихистамини, стрес, износване.

Конец за зъби

За да предотвратите загубата на емайла и да поддържате зъбите здрави, не забравяйте да поддържате перфектна орална хигиена. Използвайте освен четката за зъби и конец и изплаквайте по два пъти на ден устата си с флуор и антисептични средства.

Намалете силно киселинните храни като газираните напитки, лимоните и другите цитрусови плодове (не се отказвайте от тях, пийте ги под формата на сок със сламка). Изплаквайте устата си веднага с чиста вода, след като ядете кисели храни или пиете кисели напитки.

Вода за уста

Дъвчете редовно дъвки без захар между храненията. Дъвченето увеличава производството на слюнка до 10 пъти над нормалния поток. Слюнката спомага за заздравяването на зъбите с важни минерали.

Пийте повече вода през целия ден, ако имате нисък обем на слюнката или сухота в устата.

Използвайте флуоридна паста за зъби. Флуоридът укрепва зъбите, затова се уверете, че е включен като съставка във вашата паста за зъби.

Яжте продукти с повече калций като мляко, спанак, коприва, ядки. Това ще помогне за укрепване на зъбите ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest