Когато става дума за намаляване на теглото, има малки трикове, които да ви помогнат това да се случи. За да престанете да наддавате килограми, можете да направите две много прости неща. Първото е да ходите повече, като добавите 2000 стъпки към дневния си маршрут. Второто е да намалите приема на калории поне със 100.
Ето и няколко лесни начина, по които да се отървете от 100 или повече калории на ден:
Не яжте сандвич от две филии с плънка помежду им, а го отворете. Това значи сандвичът да е от една филия.
Когато купувате прясно мляко, изберете обезмаслено или с 1% масленост. Пълномаслената сметана сменете с обезмаслена или с кисело мляко.
Вместо традиционната паста опитайте вегетариански спагети, които са по-бедни на калории, но по-богати на хранителни вещества. Можете да ги приготвите от тиквички, моркови, червено цвекло.
Блата за пица пригответе не от тесто, а от карфиол. Ако не можете да се откажете от традиционния блат за пица, пак има начин да намалите калориите. Покрийте го с повече зеленчуци за сметка на месата, а количеството моцарела или кашкавал намалете наполовина.
Кафето можете да ароматизирате с канела или индийско орехче, вместо да добавяте подсладители.
Яйцата приготвяйте в тиган с незалепващо покритие, с който ще използвате по-малко или никаква мазнина.
Когато приготвяте омлет, го заредете със зеленчуци. Заменете сиренето и месото в него с лук, чушки, спанак.
А вместо кашкавал или топено сирене сложете на сандвича или бургера си маруля, домат, лук и кисели краставички.
За да намалите калориите в менюто си и в същото време да увеличите приема на фибри и полезни вещества, заменете белия ориз с кафяв, а белия хляб заменете с пълнозърнест.
Рибата тон или пилешката салата подправете с авокадо, кисело мляко или хумус, а не с майонеза.
Не използвайте салатен дресинг от магазина, а си направете сами, като смесите две супени лъжици балсамов оцет с една супена лъжица зехтин. А крутоните сменете с ядки или семена.
Режете месото преди готвене, за да отстраните тлъстините. Използвайте пилешко месо без кожа. Не пържете пилето и рибата, а ги опечете на фурна или на скара.
Използвайте по-малки съдове за хранене. Така ще намалите размера на порциите.