Най-добрите храни и средства за унищожаване на бактерии и микроби в устата

Най-добрите храни и средства за унищожаване на бактерии и микроби в устата

Когато имате микроби в устата си, вие не само поставяте оралното си здраве в риск. Освен кариес, гингивит и пародонтит, бактериите в устата могат да доведат и до други медицински проблеми, включително компрометиране на здравето на сърцето.

Според проучване от 2011 г., проведено в Университета на Рочестър, изследователите са открили, че някои щамове бактерии в устата са пътували през кръвния поток към сърцето. Хората с основни сърдечни заболявания могат да развият усложнения, когато са изложени на тези бактериални щамове.

Ето защо е добре да убием бактериите, докато са още в устата ни. Познати са някои ефективни средства и храни, които премахват опасните микроби лесно. Ето какво трябва да правите:

Мийте редовно зъбите си

Четка за зъби и конци за зъби

Редовното миене на зъбите премахва частиците храна и бактериите в устата. Четкайте зъбите си най-малко два пъти на ден, особено след хранене, като не забравяте да почистите и езика. Не пропускайте да сменяте четката си за зъби на всеки три до четири месеца, тъй като по нея се задържат вредни бактерии. Ефективен метод за борба с бактериите е и почистването на зъбите с конец.

Жабуркайте се с вода за уста или етерични масла

Водата за уста помага да се контролира количеството бактерии, открити в устата. Естествени води за уста могат да бъдат намерени без рецепта и да съдържат съставки като масло от канела, карамфил, масло от чаено дърво, мента. Дъвките също са средство за отстраняването на бактерии. Изберете такива, които съдържат естествения подсладител ксилитол, който инхибира растежа на бактериите в устата.

Спазвайте диета

Боровинките убиват бактериите в устата

Диетата ви влияе върху количеството бактерии в устата ви. Избягвайте храни с голямо количество добавена захар. Захарта се разгражда от бактериите в устата ви в киселини, които имат способността да увреждат емайла на вашите зъби и да стимулират развитието на кариеси. Храните, които трябва да се избягват, включват сода, плодов сок и бонбони. Пийте много вода между храненията, за да изплакнете остатъците от храната и да премахнете бактериите.

Сигурно няма човек, който да не е чул, че ябълките са естествено средство за почистване на зъби. Те нежно премахват плаката от повърхността на зъбите и се грижат за здравето на венците. Други храни, които също са добри инструменти за орално здраве, като предлагат ползи, подобни на тези на ябълките, но също така осигуряват антивирусни и противовъзпалителни свойства, са червените боровинки, гроздето, къпините, чесъна и лука. С антибактериална сила се славят и зеленият чай, босилекът, гъбите Шийтаке и уасабито.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати