Масло от бор – ползи и приложение

Борово масло

Боровете са вечнозелени дървета, растящи в по-голямата част от Северното полукълбо, включително и у нас. Използват се основно за производство на дървесина, а в последните години голяма популярност доби маслото от бор, което намира широко приложение в медицината и козметиката.

За получаване на етерично масло, се използва най-често бял бор. Добива се чрез водно-парна дестилация на игличките, младите клонки и шишарките на дърветата. Ароматът му е мек и приятен, смолист и с нотки на мускус.

Маслото от бор има много полезни свойства: антисептично, антивирусно, антимикробно, антиревматично, бактерицидно, диуретично, отхрачващо и други.

Боровото масло се използва при различни кожни заболявания като екзема, сърбеж, възпаления, псориазис, както и при порезни рани. Благодарение на болкоуспокояващите му свойства, помага при артрит, ревматизъм, подагра и мускулни болки. Стимулира кръвообращението и нервната система.

Масло от бор

Действа ефективно при настинка, грип, хрема, кашлица, бронхит, ларингит, задух, синузит и астма. Почиства бъбреците и влияе благоприятно при цистит, проблеми с простата и инфекции на пикочните пътища.

То дезинфекцира и е идеално средство за борба с въшките. Помага и при прекомерно изпотяване.

Боровото масло е чудесен метод за премахване на психически стрес, безпокойство и напрежение. Ароматът му действа отпускащо и тонизиращо. Увеличава жизнеността и чувството на радост. Засилва концентрацията и паметта.

Приложение на борово масло

- Аромалампи - действа релаксиращо, дезодорира, пречиства и намалява разпространението на инфекции по въздуха, стимулира имунната система, успокоява възпалените дихателни пътища;

- Инхалации - при простуди, грип, пневмония, бронхит – разтворете 5 капки борово масло в 2 литра вода и кипнете, след което вдишвайте в продължение на 10 минути;

- Жабурене - при зъбобол, проблеми с венците, зъбобол, профилактика на устната кухина;

Вана с масло от бор

- Масажни масла – действа болкоуспокояващо при мускулни болки, артрит, ревматизъм и други. Тонизира цялото тяло и прави кожата мека и гладка;

- Козметични продукти и ароматизатори.

Използвано в нормални количества, боровото масло не е дразнещо или токсично. Въпреки това трябва да се внимава, когато се прилага върху кожата, тъй като ако се прекали с него, то може да предизвика алергични реакции. Не се препоръчва да се използва от бременни жени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати