Мравчена киселина - ползи и приложения

Мравчена киселина

Мравчената киселина е химичен реагент, принадлежащ към наситени едноосновни киселини от карбоксилната група, най-небезопасните от мастните киселини.

Въпросната киселина при нормални условия е безцветна течност с особена остра миризма, която се смесва добре с диетилов алкохол, етанол и вода. Разтворима е в среда, като бензен, глицерин, толуен и ацетон.

За първи път мравчената киселина е получена от Джон Рей през седемнадесети век от горски мравки, откъдето идва и самото название на продукта.

По синтетичен път, от въглероден оксид – това вещество е получено в средата на ХIХ век от френски учени. Но, в днешно време – в промишлени условия, използвайки лабораторно оборудване и инструменти.

Поради уникалния си молекулиен състав, мравчената киселина има антибактериални свойства. Основната и област на приложение на мравчената киселина е хранителната промишленост (добавка Е236), като антибактериален консервант при производството на сладкарски изделия, млечни продукти, безалкохолни напитки и при приготвянето на фуражи. Подобно на винената киселина, тя е в състояние да забави процесите на гниене и разпад, следователно силажът, обработен с нея – се запазва добре.

В текстилната промишленост мравчената киселина се използва при боядисване на вълна (като избелващ агент), в дъбенето на кожа и в пчеларството, като средство за борба с кърлежите. В химическата промишленост – като разтворител в химични реакции.

Тази киселина спечели заслужено място в медицинската практика. Разтворите на пермравчената киселина, се използват в хирургията, като помощен антисептик при обработка на операционни зали и лабораторно оборудване.

Днес на базата на тази киселина, фармацевтичната индустрия произвежда лекарства, които имат обезболяващо и антисептично действие, при лечението на остеохондроза, радикулит, ревматизъм, съдови заболявания, главоболие.

В козметиката мравчената киселина се използва заради почистващ, овлажняващ, лечебен ефект при акне, ожулвания, синини и др. Формата на лекарствата са разтвори, мехлеми и др. Маслото от мравчена киселина се използва като средство за забавяне растежа на космите.

Нежеланите косми са проблем на много хора по цял свят. При съвременния начин на живот процедури по обезкосмяване се провеждат както от жените, така и от мъжете. Особено голям дискомфорт могат да причинят космите на лицето при дамите. Тук на помощ идват модерни методи за обезкосмяване или козметични продукти с масло от мравчена киселина.

Маслото от мравчена киселина забавя растежа на космите

Те се прилагат върху кожата след всякакъв вид обезкосмяване: епилация, бръснене, крем за депилация, електрически епилатор.

Освен това те се прилагат върху кожата, която е претърпяла епилация. Такива продукти могат да бъдат кремове, гелове, пяни, лосиони, серуми, дезодоранти за долната област.

След няколко седмици редовна употреба на маслото от мравчена киселина се получава желаният ефект: космите стават по-тънки и по-невидими. Вещества, които са част от средствата, омекотяват, успокояват и дезинфекцират повърхността на кожата.

Няма противопоказания за използването на кремове с мрачено масло, тъй като тяхната основа. Но има възможност за алергична реакция към някои компоненти. Така че, преди да отворите опаковката, винаги четете състава.

Ако искате да знаете как да забавите растежа на космите по тялото с най-голям ефект, обърнете се към салон за красота. Процедурите по забавяне растежа на космите се извършва от специалист с гел, капсула или серум. Тези средства са предназначени да забавят растежа на космите. Те съдържат растителни екстракти - някои от тях са лавандула, грозде, бор, зюмбюл корен, лайка, соево мляко, антисептици и масла за омекотяване на кожата.

Нужно е да се знае, че подобно на много киселини или агресивни среди, мравчената киселина е полезно, но и опасно вещество в чисто състояние.

Нивото на опасност зависи от степента на концентрация на веществото. Според европейската класификация, разтвор до 10% предизвиква дразнене, и още – има разяждащо действие. Дори попадането на минимално количество от тази киселина върху кожата, може да причини сериозни наранявания под формата на химически изгаряния.

А количество от два пъти повече капки, може да доведе до силно дразнене на дихателната система и лигавиците. Поглъщането е придружено с тежко отравяне, в същото време – бързо се преработва и отделя от организма. Този химически реагент, може да причини сериозни щети на очите и да стане причина за слепота.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати