Какво не бива да правим, ако искаме сияйна усмивка?

Какво не бива да правим, ако искаме сияйна усмивка?

Оралната хигиена е много важна. Хубавата усмивка и доброто здраве зависи до голяма степен от белите и нечупливи зъби. Без правилно четкане на зъбите, езика и бузите, устната ви кухина може да се превърне в инкубатор за бактерии.

И все пак има и други вредни навици, които без да се замисляме рушат здравината на зъбите.

Естествено използваме устата си за много и различни дейности, извън дъвченето на храна. Ето няколко вредни навици, които бавно, но сигурно могат да увредят добрата форма на зъбите ви.

Сред тях е използването на зъбите като инструмент. Много хора използват зъбите си да отварят бутилки или пакети. Те късат с тях тиксо, етикети от дрехи и дори жици.

Какво не бива да правим, ако искаме сияйна усмивка?

Все пак не забравяйте, че зъбите ви не са предназначени за подобно използване. Това може да има пагубен ефект, може дори да предизвика челюстни и зъбни деформации. За да не подлагате здравето си на опасност, отделете време да откриете ножиците или отварачките и забравете за тази „функция“ на зъбите си.

Дъвчене на лед също е вредно за устната ви кухина. Най-често хората „хрускат“ леда, останал им след изпиването на напитката. Твърдостта и ниската температура на кубчетата лед всъщност може да причини счупване на зъба. Понякога опасността е толкова голяма, че се налага вадене на зъба от корена. По-добре е, ако наистина обичате ледчетата, просто да ги оставите да се разтопят в устата ви като бонбон, вместо да подложите зъбите си на риск.

Сред вредните за зъбите навици е и дъвченето на твърди предмети. Почти безсъзнателно някои хора дъвчат моливи, химикали и др. Помнете, че зъбите ви са създадени, за да дъвчат храна. Подобно да леда, трудно чупливите предмети също могат да застрашат целостта и здравината на зъбите ви.

Честото смучене на резенчета лимон също може да се окаже пагубно. Цитрусът съдържа субстанции, които в дългосрочен план могат да „отмият“ важните минерали, съдържащи се в емайла на зъбите. Това ще ги направи силно чувствителни към топло и студено и по-податливи на чупене и напукване. Това все пак не означава, че трябва да се откажете от всички цитрусови плодове и техните сокове. Опасно е само продължителното смукане на коричките им.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати