Причини за репродуктивните проблеми при мъжете и жените

Има много причини за репродуктивни проблеми при мъжете и жените
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Репродуктивните проблеми засягат както жените, така и мъжете. Невъзможността за зачеване невинаги е свързана с болест. Вашият начин на живот, стресът, затлъстяването, злоупотребата с алкохол и кафе, и пушенето също могат да се окажат сред причините за репродуктивни проблеми при мъжете и жените.

Причини за репродуктивни проблеми при жените

Нарушаване на узряването на половите клетки

Хормоналният баланс е важен фактор за способността за зачеване. Хормоналните дисфункции могат да доведат до нарушаване на зреенето на яйцеклетките, ановулация и дефект на лутеалната фаза. Често причините за безплодието при жените могат да бъдат открити при повишени нива на мъжките хормони (андрогени) във връзка с кисти на яйчниците. Други фактори, които могат да попречат на хормоналния баланс, са поднормено тегло или наднормено тегло, бързо натрупване на тегло или загуба на тегло, екстремни физически натоварвания, проблеми с щитовидната жлеза, тумори (рядко), медикаменти и стрес.

Тубарен стерилитет

При една трета от засегнатите жени тубарен стерилитет е причина за безплодие. Фалопиевите тръби могат да бъдат частично или напълно блокирани. Най-често, тръбите са повредени в резултат на инфекция. Други причини могат да бъдат предишни извънматочна бременност, сраствания след операция или спонтанна пролиферация на ендометриума (ендометриоза).

Ендометриоза

Гинекологичните проблеми могат да причинят репродуктивни трудности

Ендометриоза е растежът на ендометриума извън матката. Все още не е известно защо това се случва. Вероятно по време на менструация малки количества ендометриална тъкан навлизат в коремната тъкан през фалопиевите тръби, където тя се прикрепя към органите и може да доведе до сраствания. Това води до силна болка по време на цикъл.

Аномалии на яйчниците, маточните тръби или матката

Те се срещат много рядко (около 5 на 100 жени). Аномалиите могат да се развият в по-голяма или по-малка степен и обикновено се наследяват.

Антитела срещу половите клетки или сперма

Нечесто, но се случва тялото не може да идентифицира собствените си яйцеклетки. Имунната система произвежда антитела срещу тях. Производството на антитела срещу спермата на мъжа в цервикалната слуз се появява по-често. Следователно, никакви сперматозоиди не могат да намерят своя път в маточните тръби. Така оплождането е невъзможно.

Причини за репродуктивни проблеми при мъжете

Нарушения на узряването на спермата

Трябва да се направи изследване на спермата при репродуктивни проблеми

Най-честата причина за репродуктивни проблеми при мъжете е нарушеното производство на нормални и подвижни сперматозоиди в семенните тубули. Нормалното качество на мъжката сперма означава, че броят на сперматозоидите е над 20 милиона на милилитър. 30% от тях трябва да са сперматозоиди с нормална форма и поне 50% трябва да показват добра подвижност. Ако тези нива не са изпълнени, способността на мъжа да баща дете е ограничена. Въпреки това функционално разстройство може също да предотврати навлизането на сперматозоиди в ооцита, дори ако резултатите от анализа на спермата са нормални. Нарушеното узряване на сперматозоидите може да е следствие от инфекция с заушка по време на детството. Варикозните вени в тестисите (варикоцелите) или употребата на тютюн също могат да доведат до ниско качество на спермата. Други фактори са ендокринни разстройства, стрес, замърсяване на околната среда, неусвоен тестис, операция за рак или вродени причини, като увреждане на ДНК (аномалия на хромозома). Временно увреждане на качеството на спермата може да се дължи и на остри инфекции.

Нарушения при транспортирането на спермата

В четири процента от случаите се произвежда достатъчно количество сперматозоиди, но поради запушване на семепровода те не влизат в тялото на жената по време на еякулацията. Тази ситуация е подобна на обструкция на маточните тръби при жената. Причини могат да бъдат предишна вазектомия или недоразвитие или запушване на епидидима. Блокирането на епидидима може да е резултат от възпаление.

Причини за безплодие при мъжете и жените

В до 30% от засегнатите двойки причините за безплодието могат да бъдат открити и при двамата партньори. Когато не може да се открие никаква органична причина нито в мъжа, нито в жената, най-вероятната причина може да бъде стресът.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати