Запушване на артериите - това, което трябва да знаете

Запушени артерии

Артериите са кръвоносни съдове, които носят кръв, богата на кислород в тялото ви. Те отиват до мозъка ви, както и до върховете на пръстите ви. Здравите артерии имат гладки вътрешни стени и кръвта тече през тях лесно.

Някои хора обаче развиват запушени артерии. Запушените артерии са резултат от натрупване на вещество, наречено плака по вътрешните стени на артериите.

Артериалната плака може да намали притока на кръв или в някои случаи да я блокира напълно. Запушените артерии значително увеличават риска от инфаркт, инсулт и дори смърт.

Какво причинява запушване на артериите?

Плака, която се натрупва по вътрешните стени на артериите, са различни вещества, които циркулират в кръвта. Това са калций, мазнини, холестерол, клетъчни отпадъци и фибрин, материал, участващ в съсирването на кръвта. Натрупването на плака се нарича атеросклероза и може да е резултат от:

Висок холестерол - високите нива на лошия холестерол или липопротеините с ниска плътност са основна причина за образуването на артериални плаки.

Високо кръвно налягане - високото кръвно налягане увеличава скоростта, с която се натрупва артериалната плака. То също така ускорява втвърдяването на запушени артерии.

Цигарен дим - изглежда, че цигареният дим увеличава степента на атеросклероза в артериите на сърцето, краката и аортата - най-голямата артерия в тялото.

Диабет, или повишена циркулираща кръвна захар.

Други рискови фактори включват фамилна анамнеза, стрес, заседнал начин на живот и затлъстяване.

Какви са опасностите от запушени артерии?

Заболяване на коронарната артерия - когато плаката се натрупва в артериите, пренасящи кръв към сърцето, това води до коронарна болест на сърцето или сърдечно заболяване. Болестта на коронарните артерии може да причини болки в гърдите или недостиг на въздух.

Болест на каротидната артерия - каротидните артерии минават от двете страни на шията. Те доставят кислород на мозъка. Натрупването на артериална плака в каротидните артерии може да доведе до инсулт.

Болест на периферната артерия - ако плаката се натрупва в кръвоносните съдове, които носят кръв към краката ви, тя може да намали количеството на доставения кислород. Намаленият приток на кръв може да доведе до болка, изтръпване или сериозни инфекции.

Симптоми на запушени артерии

Задухът моце да е симптом на запушени артерии

В много случаи запушените артерии не предизвикват никакви симптоми, докато не настъпи сърдечен удар или инсулт. В други случаи симптоми на запушени артерии са: болка в гърдите, задух, сърцебиене, слабост или замаяност, гадене, изпотяване. Запушените артерии при заболяване на периферните артерии могат да причинят болка в краката, студени краници, гангрена.

Как се третират запушени артерии или артериална плака?

Промени в начина на живот. Добре е да се стремите към: здравословно хранене и поддържане на здравословно тегло, не пушете, спортувайте, намалете стреса, поддържайте ниско кръвно налягане и кръвна захар.

Хирургични или интервенционни процедури като поставяне на стент.

Медикаменти. Редица лекарства могат да помогнат за контролирането на някои от факторите, които допринасят за натрупването на артериална плака.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати