Ето за какви здравословни проблеми сигнализира състоянието на кожата

кожните проблеми сигнализират за определен здравословен проблем
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Кожата може да ни каже много повече, отколкото си мислим, за цялостното състояние на нашия организъм. Доказан факт е, че понякога пъпките може да не са вследствие на замърсяване, чувствителност или раздразнение, а на много по-сериозен здравословен проблем.

Когато нещо с тялото ни не е наред, то се отразява върху кожата и най-често – върху лицето. Причина за това може да бъде генетично заболяване, лоши хранителни навици, твърде много стрес и напрежение, и т.н. Добре е, ако забележите по-силно изразени проблеми, да се обърнете към дерматолог или лекар, който да проучи въпроса.

Една от болестите, за които кожата може да сигнализира, е анемия. При наличието на такава, кожата става по-суха, бледа. Освен това, сухота се наблюдава и при косата, която губи своята еластичност и издръжливост. Става тънка, накъсва се по-лесно, губи блясък. Ноктите пък стават чупливи, по-тънки, на слоеве. Тези симптоми не са за подценяване.

Кожата може да издаде и определени проблеми със стомаха. При наличието на такива, цветът на кожата може да стане блед, жълтеникав на места, на други да се образуват пигментации, сухота, лющене. Може да се появи обрив или сърбеж. При проблеми с бъбреците, пък, се появят отоци. Такива са възможни и при сърдечни заболявания.

Диабетът е друга болест, за която състоянието на кожата сигнализира. Суха кожа, сърбеж, склонност към поява на гъбични инфекции или други такива, са част от неговите симптоми. Повишаването на кръвната захар може да се изрази и с изострено акне, силно окосмяване, нередовна менструация при жените, жълти петна по различни части на тялото.

сърбежът може да сигнализира за диабет

Кожата и хормоните имат здрава връзка помежду си и когато един хормон се произвежда повече или по-малко, отколкото е необходимо, това дава своето отражение върху нея. При прекомерно производство и дейност на щитовидната жлеза се наблюдават зачервявания, сърбеж, влажност, разреждане на космената покривка. При по-слаба функционалност, пък – чупливи нокти и коса, бледа, студена кожа, лющене.

Сигнал за проблеми с черния дроб са петната по кожата. Хубаво е да се консултирате с лекар, ако имате твърде много петна и бенки по кожата. При нарушена функционалност на този орган, може да се появи и сърбеж, разширени вени в коремната област, както и необичайно суха кожа.

Пигментации по дланите, корема, гениталиите, могат да са симптоми за надбъбречна недостатъчност. Нейните характерни белези са и прекаленото потене и разреждане на окосмяването.

Обикновено, силното окосмяване е признак за наличието на здравословен проблем. Разбира се, може да бъде и предадено по наследство, но в повечето случаи е добре да се обърнете към лекар. Често проблемът е хормонален.

Казано накратко, ако забележите необичайно зачервяване, сърбеж, подуване, обилно окосмяване или какъвто и да е друг странен проблем върху кожата си, той може да бъде сигнал да нещо по-сериозно. Не отлагайте консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати