Какво индикира вагиналното течение?

Какво индикира вагиналното течение?

Не е най-удобната тема за разговор, но е важно да ѝ обърнем внимание. Вагиналното течение е напълно нормално явление, което всяка жена изпитва. То е индикатор за различни процеси и състояния, случващи се в женското тяло, някои от които съвсем естествени и безобидни, а други не толкова.

1. Вие сте в овулация

Когато вашето вагинално течение е прозрачно, еластично и много наподобява сурови яйчни белтъци, това означава, че най-вероятно овулирате. Яйчниците ви освобождават зрели яйцеклетки, които преминават през фалопиевата тръба за оплождане. Тази прозрачна лепкава течност улеснява пътуването на сперматозоидите до яйцеклетките. Овулационният период е най-благоприятното време за жените, които искат да заченат.

2. Менструалният ви цикъл наближава

Няколко дни след овулацията може да не забележите никакво вагинално течение, тъй като цервикалната слуз (прозрачната, еластична течност, която споменахме по-горе) вече не е необходима за улавяне на сперматозоидите. Но не се притеснявайте, ако се появи по-гъсто и кремообразно бяло течение. След като сте овулирали и яйчниците ви са произвели яйцеклетки, в кръвния поток се освобождава хормонът прогестерон и това е причината за наличието на това течение. Щом е без мирис и не причинява сърбеж или парене, то е съвсем нормално и няма място за притеснение. То отразява промените, които настъпват в тялото ви в различните етапи от вашия месечен цикъл.

3. Бременна сте

Какво индикира вагиналното течение?

Вагиналното течение може да подсказва, че сте бременна. В началото на бременността може да се наблюдава по-гъсто, по-плътно или жилаво течение. Това е така, защото шийката на матката и вагиналните стени стават по-меки и отделянето на секреция се увеличава, за да се предотврати появата на инфекции, пътуващи от влагалището до утробата.

Повечето жени имат увеличено количество вагинално течение по време на бременност, особено в по-късните етапи. Докато секрецията няма особен мирис, не сърби или не е примесена с кръв, тогава всичко е нормално и няма място за паника.

Ако към края на бременността се появи обилно и воднисто течение, незабавно се консултирайте с вашия гинеколог, който да потвърди дали това е нормално, или всъщност са изтекли околоплодните води и раждането започнало.

4. Стресирана сте

Съвременните жените сме подложени на огромен стрес поради забързания ни начин на живот, напрежението в работата, отговорностите и задълженията в семейството. Всичко това влияе върху нашето психическо здравословно състояние, но тези фактори могат да повлияят и на физическото ни здраве.

Стресът е основна причина за хормоналните дисбаланси в тялото, които, от своя страна, може да доведат до вагинално течение.

5. Имате инфекция

Какво индикира вагиналното течение?

Вагиналното течение също може да показва, че физически нещо не е наред. Ако отделяната секреция няма мирис, бяла и гъста е, с текстура, приличаща на извара, е много вероятно да имате вагинална гъбична инфекция.

Възможно е да усещате сърбеж, болезненост, парене и дразнене. Обикновено тази инфекция се причинява от дрожди, които живеят нормално в червата ни. Но ако наличието им излезе извън контрол, това може да доведе до неприятни симптоми. Например обикновен прием на антибиотици за нещо, което няма пряка връзка, като болка в ушите или тонзилит, убива здравите бактерии и благоприятства размножаването на дрожди в тялото.

Друг вагинален проблем, за който отделянето на секреция може да сигнализира, е бактериалната вагиноза. Характеризира се с наличието на неприятна слуз, често придружена с усещане за парене и лоша рибена миризма. Бактериалната вагиноза се дължи на загуба на равновесието на нормалните бактерии във влагалището. Също така е много често срещана при възрастни жени, чиито тела не произвеждат достатъчно количество естроген, който овлажнява влагалището и поддържа микробите в правилния баланс.

Вагиналното секретиране може да е индикатор и за инфекции, предавани по полов път, като хламидия и гонорея. Те могат да причинят вагинално течение, но също така често се развиват в организма без видими симптоми и причиняват много по-сериозни здравословни и репродуктивни проблеми. Затова редовните профилактични прегледи при гинеколог са наложителни.

Кога трябва да посетите своя гинеколог?

Понякога преди или след вашия менструален цикъл може да се появи зацапване - червеникаво или ръждиво кафяво, което е напълно нормално и много често срещано. Но ако това се случва продължително и има неприятна миризма, е препоръчително да се изследва, тъй като може да сигнализира за нещо по-сериозно, случващо се нагоре по шийката на матката или в матката.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати