ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми на висок холестерол

Симптоми на висок холестерол

Симптоми на висок холестерол
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Холестеролът наподобява мазно вещество и интересен факт е това, че той се намира в мембраните на всички клетки, а заедно с това именно той е отговорен за образуването им. И ако нормалните нива не са страшни за здравето, то високият холестерол може да доведе до редица патологични изменения, включително такива на сърдечно-съдовата система.

Именно затова е важно всеки един човек да е запознат с основните и най-лесно забележимите симптоми на повишения холестерол.

Обикновено повишаването на холестерола може да се открие най-лесно с кръвни тестове и те са най-ефективният начин да се разбере това, както и какви са нивата му. Въпреки това има и някои признаци, които лесно могат да се забележат дори от немедицинско лице и да ви наведат на мисълта, че е редно да си пуснете по-подробни изследвания.

В никакъв случай не се занимавайте със самолечение и винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Важно е, както да обръщате вниманние на всички тези симптоми и своевременно да се консултирате със специалисти, така и да ходите често на профилактични прегледи. Именно това е най-прекият начин да се открие дадено здравословно състояние или патология в ранните етапи на развитието си, когато всяко едно заболяване е доста по-лесно за лечение.

Болки в крайниците

Висок холестерол

Първият признак е това, че доста честно високите нива на холестерол водят до болки в крайниците. Причината за това е, че холестеролните плаки запушват съдовете. По този начин се нарушава кръвния поток към ръцете и краката, което, от своя страна, е причина за болките.

Изтръпването на крайниците

Друг често срещан признак е изтръпването на крайниците. Това се обяснява с факта, че в някои случай високите нива на холестерол водят до удебеляване на стените на съдовете, което може да се усеща като изтръпване на ръцете и краката.

Болки в лявата част на гърдите

Симптоми на висок холестерол

Високият холестерол може да има доста опасни последици след себе си. Така например може да доведе до запушване на артериите около сърцето, което да е и причината за болките в гръдната област от лявата страна. Болката може да се локализира дори и около шията, като това често е сигнал за инфаркт.

Болка в тила

Последният симптом, който може и сами да забележите, е болката в тилната област на главата. Това разбира се дължи отново на запушването с холестеролни плаки на съдовете в тази част. Ако не се вземат мерки веднага и не се обърнете към медицинско лице, то може да се стигне дори до инсулт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати