ezine.bg»Статии»Здраве»Слабите жени вредят на здравето

Слабите жени вредят на здравето

Слаби жени

Нови изследвания показват, че повтарящите се образи на слаби жени променят функцията на мозъка и увеличават вероятността за развиване на нарушения в храненето.

В проведено изследване, на здрави жени са предложени за гледане снимки на фотомодели по бански. Някои от моделите са били пълни, а други слаби. Участничките в експеримента трябвало да си се представят на мястото на моделите.

Когато на снимката моделът бил пълен, при жените силно се активизирала частта от мозъка, свързана със силни емоции – такива като щастието или нещастието. Само факта, че те са си представили, че са на мястото на пълния модел е бил достатъчен да започнат да подлагат на съмнение личността си.

В друго изследване, проведено в Япония станало ясно, че ако показвате на жена образа на нейното тяло на екран и започнете да настройвате широчината, то областтите на мозъка отговарящи за емоционалните реакции, такива като страх и безпокойство започват сериозно да се активизират.

Учените решили да проверят как се е отразило въвеждането на телевизията на остров Фиджи върху подрастващите момичета спрямо удовлетворението от собственото им тяло и нарушенията в храненето. Само за три години след появата на телевизията процента на момичетата, които чуствали неудовлетвореност от тялото си пораснал от 12.7 до 29.2%.

Сериозно скочил и процентът на тинейджърките, които заради телевизията започнали диета. Така две от всеки три момичета се оказали на диета, а случаите на предизвикано повръщане след хранене се качили от нула до 11.3 процента.

Молекулярните биолози смятат, че външните стимули могат да провокират основните психически разстройства, променяйки функционирането на нашите гени.

Учените казват, че много жени смятат за себе си, че външния вид и слабата фигура са нещо много важно и техния мозък отразява това. Тази грешна представа за това, което всъщност представлява жената за съжаление често води до нарушения в храненето и начина им на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
:)1
:)1
03.03.2011 18:25
Хайде, стига оправдания за наднорменото тегло.
2
2