Белите дробове разпознават горчивия вкус

Белите дробове разпознават горчивия вкус
3 броя неопренови маски за многократна употреба-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
23.10 лв.
Виж ››

Революционно откритие, което може да помогне за разработването на нови начини за лечението на астма, разтърси научните среди. Специалисти се натъкнаха на шокиращото откритие, че белите дробове на човек имат вкусови рецептори.

Според екипът от американски експерти белите ни дробове безпроблемно могат да разпознаят горчивия вкус по същия начин, по който езикът разпознава солено, горчиво и всички останали вкусове.

В резултат на разпознаването на горчивината дробовете реагират на усещане по определен начин. Откритието е на изследователите от Медицинския университет в Мериленд, а тестът им е целял да открие точно противното на крайно отчетените резултати.

До момента експертите вярвали, че въздушните пътища в белите дробове се затварят като реакция на горчив вкус, но се оказало тъкмо обратното.

Белите дробове разпознават горчивия вкус

Първоначално американските специалисти смятали, че при установяване на горчив вкус рецепторите в белите дробове дават “забраняващ” отговор на вдишваните вредни вещества. Това логично би трябвало да доведе до стягане на гърдите и кашляне, за да се освободи от токсичната среда.

Изненадата по лицата на американските учени била огромна, когато открили тъкмо обратната реакция. “Изглежда, че горчивите съставки работят по противоположен начин на това, което смятахме.

Всички те отварят въздушните пътища по-дълбоко, отколкото което и да било лекарство за лечение на астма или хронично белодробно заболяване.”, споделя един от членовете на екипа и автор на изследването - д-р Стивън Лигет.

Той допълва, че новото откритие може да замени или да подобри използваните до момента медикаменти в лечението на белодробното заболяване. Реакцията на белит дробове към горчивия вкус може да предизвика напълно нов подход в лечението на астмата.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати