Шокиращи факти за пушенето

Шокиращи факти за пушенето

Пушачите като правило издигат пред себе си стена от отрицание, когато се сблъскат с горчивата истина за това, което сами причиняват на здравето си. Истината всъщност е, че пушенето е бавно самоубийство.

Много от пушачите вярват, че могат да спрат да пушат, когато решат и не са роби на цигарите. Скоро обаче те откриват, че самоконтролът ги напуска и пушенето започва да предизвиква безпокойство.

Ако пушите или познавате някого, който иска да се откаже от цигарите, но има нужда от по-голяма мотивация, използвайте следните факти, за да подпомогнете и за в бъдеще човека да се откаже от вредния навик.

На всеки 8 секунди в света някой умира от тютюнопушене. Това е равно на 5 милиона смъртни случаи годишно. В цигареният дим присъства радиоактивно олово и полоний.

Шокиращи факти за пушенето

Технически, в 4-5 цигари се съдържа достатъчно количество никотин, за да убие възрастен човек, ако ги погълне. Повечето пушачи вдишват само 1-2 милиграма никотин, тъй като останалото изгаря.

Циановодородът, който е една от съставките на цигарения дим, е бил използван като химично оръжие с цел геноцид по време на Втората световна война.

Независимо, че цигарените филтри изглеждат сякаш са направени от хартия, всъщност се използват много тънки влакна на пластмасата ацетатцелулоза. Нужни са от 18 месеца до 10 години за разлагането на един филтър.

При пасивното пушене вдишваме дим, в който се съдържат повече от 50 химически съединения, които предизвикват рак. Поне 11 от тях са канцерогени от първа категория, което доказва причастността на веществата към заболяването.

Известно е, че повече от половината страстни пушачи ще умрат от рак. Примерно около една четвърт от младите в Източна Азия и страните на Тихия океан ще загинат от употребата на тютюн.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати