ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Не можем да дишаме правилно

Не можем да дишаме правилно

умора при неправилно дишане

За да разберете дали правилно дишате, вдишайте дълбоко. Ако го правите като повечето хора, най-вероятно сте изпъчили гърдите си и сте повдигнали раменете си.

Сигурно не ви се струва странно да дишате с гърдите, тъй като точно там се намират белите дробове, отговорни за този така важен за организма ви процес.

На практика обаче мускулите, които трябва да се задействат при дишане, се наричат диафрагма и се намират под белите дробове, по-скоро близо до корема.

Когато стоят, хората най-често дишат с гърдите си, като използват повърхностен тип на дишане, при който се задейства само горната част на белите дробове.

Всъщност по-голямата част от кръвоносните съдове, които пренасят кислород, се намират отдолу, в частта, която почти всички хора като правило игнорират.

В резултат на това ние получаваме доста по-малко кислород и дишаме много по-учестено, отколкото ни е предназначено от майката Природа. Дишането с гърди често нарушава кислородния баланс и баланса на въглероден двуокис в човешката кръв.

Това може да причини главоболие, състояния на тревожност, постоянна умора и дори панически атаки, които карат хората да мислят, че са се побъркали.

бебе спи

При неправилно дишане – с гърдите – хората често страдат от прекалено потни ръце, имат трудности с общото отпускане на тялото, имат нисък праг на болка и постоянно се оплакват, че са уморени.

Излиза, че дишането е област, която е по-ясна на новородените, отколкото на възрастните. Бебетата използват дълбокия тип дишане, известен като диафрагмен или коремен, който укрепва здравето и използва цялата диафрагма.

Когато пораства, човек се адаптира към по-неефективния начин на дишане. Лесно можете да се научите да дишате правилно и ще започнете да го правите дори насън.

За да се научите да дишате с диафрагмата си, опитайте са да издуете корема си при вдишването на въздух, като оставите в покой гръдния кош. След това напрегнете коремните мускули, за да издишате.

Това не само ще осигури по-голям приток на кислород към тялото ви, но и ще укрепи диафрагмата ви. Освен това умората ще изчезне. Този тип дишане улеснява изпълнението на физически упражнения и се бори с хипертония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати