ezine.bg»Статии»Здраве»Нервните навици

Нервните навици

Нервните навици

Повечето действия, които извършваме, са преднамерени и целенасочени. Но стресовите обстоятелства променят нашето внимание и понякога извършваме компенсаторни движения.

Когато сте напрегнати или изпитвате безпокойство, навиците взимат връх и несъзнателното ни поведение се опитва да внесе малко спокойствие в емоционалния ни хаос.

Нервните навици като например гризането на нокти не само изглеждат неприятно, но и нанасят вреда на здравето ни. Кои нервни навици са най-разпространени?

Това е навиването и изскубването на косата. При определени ситуации навиването на косата на пръст при жените означава желание за флирт. Но хората, които постоянно навиват косата си и това ги успокоява, са се научили да го правят, когато наоколо няма никого.

Нервните навици

За съжаление при този навик се изскубва доста солидно количество коса. Така човек се чувства успокоен. Лошото е, че този навик може да доведе до оплешивяване, както и до повреждане на корените на космите.

Пушенето също е сред нервните навици, особено ако пушите, защото смятате, че това ви действа успокояващо. Това изобщо не е така, тъй като никотинът е възбуждащо средство и ви изнервя още повече, без да го съзнавате.

Никотинът се насочва към определени места в мозъка, което повишава нивото на допамин – хормон, който ви кара да се чувствате добре. Вие имате нужда от цигара в определени моменти за поддържането на достатъчно количество никотин, което да предизвика производство на повече допамин.

Стискането и скърцането със зъби е неприятен навик, но често това всъщност е неконтролируемо движение на зъбите. Скърцането със зъби насън се случва, когато преминаваме от по-дълбок сън към по-повърхностен. По време на този процес всички хора са склонни към скърцане със зъби и това трае няколко секунди.

Но ако сте под стрес, това може да продължи повече от половин час. Този вреден навик води до износване на зъбите. През деня този навик се трансформира в стискане на зъбите, което води до отслабване на периодонталната връзка, която държи зъбите.

Навикът да се гризат ноктите често възниква заради желанието за съвършен вид на ноктите. Той стартира в детството и се изразява в гризане на ноктите и кожичките около тях. Този навик води до различни заболяванията на кожата, както и до увреждане на ноктите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати