ezine.bg»Статии»Здраве»Защо през лятото болят очите

Защо през лятото болят очите

Защо през лятото болят очите

Раздразнението на очите е характерно за лятото. Часовете пред компютъра, тютюневият дим, прахът, водата в басейните, която е обработена с хлор, пясъкът от плажовете, климатикът предизвикват раздразнение на конюктивата и очите се зачервяват.

Очите започват и да сълзят, усещането е все едно че имате пясък в тях. Какво трябва да направите, за да избегнете тези неприятни усещания? Очите са най-чувствителната част в тялото на човека и те страдат най-много през лятото.

Обикновено възникват леки раздразнения, които не са опасни, но хората ги понасят много зле. Най-голямата опасност за очите е водата в басейните, която е обработена с хлор, както и солената морска вода.

За съжаление човек, който обича да плува и да се къпе, няма как да избегне това. Водата в басейните задължително се обработва с хлор, за да се избегне разпространението на сериозни инфекции. Трябва да защитите очите си с помощта на специални очила, които покриват очите по време на престоя ви във басейна.

Защо през лятото болят очите

Ако все пак очите ви се зачервят, измивайте след басейна очите си със стерилен физиологичен разтвор. Това ще премахне зачервяването и неприятното чувство на парене.

Ако имате инфекция на очите, не потапяйте главата си по време на плуване поне три седмици. Не забравяйте, че през лятото слънчевите лъчи са опасни за очите ви.

UVA и UVB лъчите могат сериозно да повредят очите ви, особено ако имате повишена чувствителност към тези лъчи или страдате от катаракта, както и ако прекарвате много време на слънце.

Най-добрият начин да избегнете това е да носите слънчеви очила, те филтрират деветдесет и девет процента от вредните лъчи.

Носете шапки с голяма периферия или козирка, за да защитите очите си от слънчевите лъчи, особено ако очите ви са светли.

Офталмолозите препоръчват да не носите контактните си лещи, когато отивате на плаж. Ако не успеете да защитете очите си от яркото слънце и пясъка, който хвърчи навсякъде, рискувате да получите остра инфекция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати