Динята е любим плод на повечето хора през лятото. Той има характерен сладък вкус, който се асоциира с дългоочакваните летни слънчеви дни.
Основното качество на динята е именно нейния неотразим лек вкус. Освен него, плодът се отличава със своето ниско съдържание на калории. Това се дължи на състава на динята, голяма част от който е само вода. С това динята се превръща в един от най-желаните и широко разпространени плодове за летния сезон.
Повечето хора смятат, че динята е сладка, но не толкова полезна. Изненадващ е фактът, че всъщност сокът от диня е изключително полезен и неговата редовна консумация през лятото може да донесе различни ползи.
Ето защо да пием сок от диня:
Високо съдържание на антиоксиданти
Динята е сред плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти. В нея има силни антиоксиданти като бета-керотин и витамин C, които се трансформират във витамин А в организма. Получените съединения са особено ефективни в неутрализирането на нежелани ефекти, причинени от свободните радикали в тялото. Някои от тях включват преждевременно стареене.
Антиоксидантите в състава на динята предоставят ползи при предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, рак, артрит и астма. В допълнение, те подобряват качеството на зрението и стабилизират имунната система.
Богатство на Витамин Б6
Този витамин има ключова роля за оптималната работа на мозъка. Витаминът неутрализира тревожността, преборва депресията и облекчава редица други психологически разстройства. Благодарение на витамина в състава си, сокът от диня спомага за преодоляването на менструални болки.
Редовното му консумиране води до по-добро и ефективно усвояване на хранителни вещества в организма. Сокът от диня е полезен, защото укрепва имунната система, намалява рисковете от разболяване и стимулира добрия имунен отговор срещу външни заплахи.
Голямо количество ликопен
Още едно полезно вещество в състава на сока от диня е ликопенът. Той е антиоксидант, който е известен със своето благоприятно действие срещу разпространението на радикали и възпаления в организма. Според редица изследвания, ликопенът се смята за изключително важно вещество в преборването на ракови заболявания. То е особено ефективно в борбата за лекуване на рака на дебелото черво, стомаха, простата, панкреаса и белия дроб.
Мощният антиоксидант предотвратява различни ДНК аномалии и спомага за правилното функциониране на клетките в организма. Не на последно място, веществото има козметични свойства – предотвратява появата на бръчки, забавя процеса на стареене и подхранва кожата.
Вижте още: