ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»През лятото инфарктите зачестяват

През лятото инфарктите зачестяват

През лятото инфарктите зачестяват

Хирептониците са най-уязвими през много топлите и много студените месеци. Статистиката сочи, че именно при резки температурни колебания болните са поразени от инфаркт или инсулт.

Ето защо е много важно проблемите с кръвното налягане да се третират адекватно през цялата година.

Най-често хората натрупват тегло през зимата и свалят килограми през лятото. И двете колебания в теглото влияят на кръвното налягане. През летните месеци се движим повече, но това не винаги оказва добър ефект върху болните. Причината е, че някои физически усилия моган също да повишат кръвното.

Според лекарите хирептониците трябва да направят пълни изследвания на кръвта и сърдечните показатели в началото на летния сезон. След отчитане на резултатите от специалист, се налага спазвате нахранителен режим.

През горещите месеци трябва да са намали приемът на солени и мазни храни, които увеличават риска от задържане на течности и покачване на кръвното. За хипертония се говори, когато бъде измерена кръвно налягане над 140/90 в три отделни дни.

Високото кръвно, освен когато е с твърде високи стойности, не се усеща и това го прави особено опасно – нелекувано, то мже да доведе до сърдечен удар, инфаркт, инсулт, както и до проблеми във функцията на бъбреците с всички последствия от това.

Без съмнение хипертонията е водещата причина за смърт сред хората, но благодарение на медицината днес заболяването може да бъде ефетивно контролирано. В този процес трябва да участва активно и самият пациент, като спазва ограниченията, предписани от лекаря му, и води здравословен начин на живот.

Солта е враг №1 на хипертониците. Затова трябва да се съобразяват с количеството сол, с което овкусяват храната си. Освен от солта, хирептониците трябва да се откажат от белия хляб, бирата, рибата, водка, коняк, кафе, бонбоните и останалите сладки неща, силния [черен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати