Как се смъква кръвната захар

Как се смъква кръвната захар

Високата кръвна захар се дефинира като повишаване на нивата на глюкозата в кръвта и урината (глюкозурия).

Вашата кръвна захар се регулира от тялото ви, но то не може да се справи с цялата задача без малко помощ от ваша страна. Храната, която ядете, има голяма роля за нормалните нива на кръвната захар. Някои храни понижават тези нива. Други, богати на въглехидрати, навлизат в кръвта по-бързо и покачват захарта. Има и храни, които подтикват панкреаса да продуцира по-голямо количество инсулин - хормонът, който естествено понижава и регулира кръвната захар в организма.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате оптимални нива на кръвната захар и могат да намалят риска от развитието на диабет.

Как се смъква кръвната захар

Първият начин да намалите нивата на кръвна захар в организма е да се храните правилно. Видовете храни, които се усвояват по-бавно, помагат за поддържане на добри нива на захарта. Това са плодовете - ябълки, портокали, круши; зеленчуците - тиквички, грах; зърнените храни като овесена каша, ечемик, мюсли и т.н. Дори и ако вече имате диабет, тези храни ще ви помогнат да го държите под контрол. Неконтролираният диабет може да доведе до циркулаторни проблеми, затова трябва да спазвате подходящ режим, доколкото е възможно.

Упражненията са друг начин, с който може да нормализирате нивата си на кръвната захар. Ако тренирате сутрин преди хранене, ще намалите нивата на глюкозата с ефект, добър колкото този на медикаментите. По този начин ще намалите и телесното си тегло, което е важен показател за риска от диабет.

Яденето по 4 - 5 пъти дневно на малки порции, вместо на 2 - 3 големи на ден, също ще намали нивата на кръвната захар. Избягвайте употребата на газирани напитки. Те имат високо съдържание на въглехидрати, които повишават кръвната захар.

Хората са различно предразположени към покачването на кръвната захар. Стресът има голяма роля за този проблем. Ако нарушаването на нивата на кръвна захар в организма се дължат на стреса, трябва да направите някои промени в начина си на живот.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 7
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
лупи
лупи
25.05.2013 00:33
Ще ви цитирам само една от глупостите,които сте написали - те имат високо съдържание на въглехидрати,които повишават кръвната захар. Така и не прочетох в статията нищо за нисък гликемичен индекс. Точно това определя нивото на инсулин,което произвежда определеня храна. Откъде намирате тези глупави статии,не знам!
6
2
Бастет
Бастет
29.10.2014 11:07
Никак не са глупави даже.Днес бях при гинеколог и енокринолог заради високия ми инсулин и всичко което ми казаха двете лекарки са го написали и тук, чувала съм го и от много други лекари, а е малко странно всички освен вас да грешат.Благодаря за статията и за съветите, ще опитам.
2
0