ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да намалим очното налягане

Как да намалим очното налягане

Как да намалим очното налягане

Повишеното очно налягане е основен рисков фактор за появата и развитието на дефекти в зрението. Колкото е по-високо нивото на вътреочното налягане, толкова рискът от увреждане на зрителния нерв е по-голям.

Симптомите, които показват, че има повишение на налягането са сълзене, напрежение в очите, зачервяване.

Повишеното вътреочно налягане може да доведе до развитието на глаукома. Най-честата форма на глаукомата е първичната откритоъгълна глаукома. Налягането е леко повишено и не причинява оплаквания, докато болният не ослепее напълно. Това означава, че глаукомата е най-честата причина за нелечима слепота при възрастните хора. Тя не засяга еднакво и двете очи и затова промените могат да бъдат открити от болния, докато гледа един предмет. Разликата може да се усети, когато той затвори едното си око.

За да не се стига до такива сериозни болести, вътреочното налягане трябва да бъде понижавано. Вижте с какви средства може да стане това.

Веднъж годишно ходете на очни прегледи.

Според някои изследвания очното налягане може да понижи с приемането на голяма доза витамини. Офталмолози са наблюдавали болни, които са приемали до 20 гр. витамин С дневно и са отчели значително намаление на налягането. Бъдете внимателни обаче, тъй като продължителния прием на витамин С или аскорбиновата киселина може да има негативни последици. Такива могат да са развитие на атеросклероза и диабет.

Рутинът или витамин Р също намалява налягането. 150 мг рутин дневно може да го намали с около 15 % .

Продължителната употреба на витамин Б12 укрепва зрителния нерв и стабилизира нивата на очното налягане. Бъдете внимателни, защото предозирането с Б12 може да е опасно. Това е витамин, който има свойството да се натрупва, което е вредно за съдовата и кръвоносната система.

Витамини от групата А и В, по-специално витамин В3 са друг стабилизатор за налягането. В3 е по-известен като никотинова киселина.

Минералните вещества имат положително въздействие при намаляване на налягането. Хромни препарати, заедно с рутин и аскорбиновата киселина задържат повишението, а препаратите на мангана имат свойството да понижават налягането.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати