Ароматерапия при домашни условия

Ароматерапия при домашни условия

Специфичното действие на ароматите помага за възстановяване на силите, въздейства върху състоянието на духа и тялото. Ароматерапията помага за освобождаване от стреса след дългия и напрегнат ден, при лекуване на различни заболявания или просто можете да създадете по-специална обстановка вкъщи.

Един от най-известните и най-достъпни начини за прилагане на ароматерапия вкъщи е ароматизирането на въздуха. То влияе положително на психоемоционалното състояние и дихателните органи. Ваните са най-удобни за ароматерапия в домашни условия. Терапевтичното въздействие се дължи на бързото проникване на маслата чрез кожата в лимфната система.

Вижте някои начини за прилагане на ароматерапия вкъщи.

Ароматерапия при домашни условия

Аромалампи – разнообразието им в магазините е голямо, но принципа на действие е един и същ. Налейте вода в горната част на лампата и добавете от 5 до 7 капки етерично масло. Това количество е напълно достатъчно за помещение от 20 кв.м. Преди да използвате аромалампите, проветрете помещението, а самата процедура извършвайте при затворени врати и прозорци. Запалената свещ в долната част на лампата нагрява водата и ароматът на етеричните масла се разпространява в цялото помещение. Продължителността на работа на аромалампата е от 20 минути до 2 часа. Доливайте вода в чашката и не позволявайте тя да заври. Етеричното масло трябва да създава лек и нежен аромат, а не груба, натрапчива миризма.

Пулверизатори – разтворете 5 капки етерично масло в 1 с.л. алкохол. Добавете около 1 литър вода в пулверизатора. С получената смес пръскайте в помещението. Пулверизатора може да е от стъкло, порцелан или керамика.

Вани – както вече споменахме, това е най-лесния и достъпен начин за ароматерапия в домашни условия. Могат да се прилагат общи или седящи вани, както и ванички за ръцете и краката. Температурата на водата не бива да превишава температурата на тялото, т.е. 36-37 градуса. Продължителността на ваната може да е около 15 минути. Хубаво е да знаете, че етеричните масла са неразтворими във вода, затова преди да ги добавите във ваната ги разтворете в 100 гр емулгатор – мляко или растително масло. За вана, пълна с вода са абсолютно достатъчни 5-8 капки, за седяща вана и за ванички на ръцете и краката – 2 до 5 капки.

Маслата от карамфил, мускатов орех, хвойна, розмарин, чаено дърво, евкалипт е добре да се използват в максималната доза, не повече от 5-8 капки. От цитрусовите и неутрални масла като портокал, лимон, мандарина, мушкато, лавандула, роза може да се използват и до 10 капки.

Ваните са противопоказни при остри възпалителни заболявания, мокрещи дерматити, исхемична болест на сърцето, онкозаболявания и др.

Масажи – всеки масаж в ароматни масла трябва да се прилага от специалисти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Доника
Доника
02.10.2014 20:13
Друг удобен метод за ароматерапия у дома е да използваме козметика на този принцип:) Почитателка съм на този тип процедури и открих подходящи продукти с много приятни аромати на Академи - серията Ароматерапи. Тя има разнообразни продукти -мляко демакиант с вода от синчец, полиращ гел с лавандулово масло, ексфолиращи кремове и още много други, които използваме в ежедневието си. Всеки сам открива своя начин за релаксиране - аз избрах да е всеки ден :)
1
0