Кои са най-безопасните пози за сън през бременността

Кои са най-безопасните пози за сън през бременността
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Бременността се отразява по особен начин на цялото тяло и на повечето ежедневни дейности. Сънят на бременните също претърпява някои промени. През този период жената може да се върти цели часове, докато открие удобната поза за сън, позволяваща и да си почине пълноценно.

През бременността позите за сън се променят и е силно вероятно бъдещата майка да не използва любимата и поза.

Сънят може да бъде нарушен от няколко причини: увеличеният стомах, болки в гърба и киселини, задух и трудности при заспиването. Преминаването на тялото през различните промени изисква промяна в позициите за сън.

Най-добрата поза за сън е спането на една страна. Препоръчва се повече да се спи на лявата страна. По този начин се увеличава притокът на кръв и хранителни вещества, които чрез плацентата достигат до бебето. Препоръчва се краката и коленете да бъдат свити. За по-голямо удобство може да се сложи една възглавница между краката.

Все пак не е възможно спането само в една позиция. Сменяйте страните на спане, но давайте предимство на лявата страна, поради изброените предимства.

При болки в гърба или проблем със спането на една страна поставете възглавница под стомаха, от страната в която има контакт с леглото.

При киселини през нощта най-добре да се поставят възглавници под гърба и главата, така че да се лежите под ъгъл от 30 градуса.

Избирайте възглавници, които са удобни за вас и помагат за пълноценната ви почивка. Все пак една бременна се нуждае от здравословна почивка и спокоен сън.

В края на бременността е силно вероятно жената да има недостиг на въздух. Трябва да се лежи на една страна, като тялото е напълно подпряно с възглавници.

Спането по гръб не се препоръчва, особено през напредналата бременност. Тази поза може да доведе до проблеми в гърба, дишането, храносмилателната система, ниско кръвно налягане, лошо кръвообращение на майката и на бебето.

Спането по корем е практически невъзможно. С наедряването на стомаха, настъпващите физически промени напълно изключват възможността за спане в тази позиция.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати