ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ползи от противозачатъчните

Ползи от противозачатъчните

DesislavaDesislava
Новак
17797
Ползи от противозачатъчните таблетки
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Оралните контрацептиви съдържат прогестин и също могат да съдържат синтетичен естроген. С последователна и правилна употреба, орални контрацептиви са високо ефективен метод за контрацепция. Но знаете ли, че има няколко други репродуктивни заболявания, които могат да бъдат подобрени или предотвратени при употреба на тези хормони?

Акне. Акнето е свързано с прекомерни нива на андроген, а орални контрацептиви намаляват размера на андрогенът, който е на разположение. Точно как работи това зависи от конкретната комбинация хормони в оралеия контрацептив. В проучване направено в Америка при 83 процента от участниците, които са използвали противозачатъчни тяхното акне се е подобрило след шест месеца.

Болки в гърдите. Оралните противозачатъчни могат да бъдат използвани и за лечение на болка в гърдите, и то на болката, която е свързана с менструалния цикъл на жената.

Дисменорея. Докато има специалисти които не одобряват оралните контрацептиви, предписани преди всичко за облекчаване на спазмите доказано е, че жените, които използват противозачатъчни таблетки, рядко изпитват менструални спазми.

Извънматочна бременност. Според Центърът за контрол на заболяванията (CDC), има ясни доказателстава за това, че оралните контрацептиви предпазват от извънматочна бременност. Извънматочна бременност се случва, когато оплодената яйцеклетка не може да се имплантира в матката, като най-често остава в фалопиевите тръби.

Ендометриозата. Комбинираните орални контрацептиви са ефективно лечение за ендометриоза. За съжаление, страничните ефекти на това лечение, които включват нередовно кървене, задържане на течности и депресия са непоносима за много жени.

Функционалните кисти на яйчниците. Това са най-честият тип на киста на яйчниците и обикновено се разтварят в рамките на два менструални цикъла, без лечение. Оралните противозачатъчни могат да помогнат да се предотврати този вид киста на яйчниците чрез предотвратяване на овулацията.

Хирзутизъм. Поликистоза на яйчниците синдром (PCOS) е най-честата причина за това прекомерно окосмяване при жените. Оралните контрацептиви могат да подобрят или да стабилизират до 50% от случаите, причинени от ПКЯ.

Метрорагия. Жените, които изпитват повишена маточно кървене често могат да регулират менструалния цикъл с орални противозачатъчни, ако след строг медицински преглед абнормното кървене не е установено, че е симптом на по-тежко състояние, то може значително да се намали с контрацептиви.

Овулацията.Оралните контрацептиви блокират прилива на хормони, които се генерират преди овулацията и често са ефективни за облекчаване на средата на цикъла или болката при овулация.

Рак на яйчниците и рак на ендометриума. Жените, които използват орални контрацептиви заболяват от тези видове рак, на около половин процент по-малко от останалите. Въпреки това е важно да се отбележи, че може да има повишен риск от рак на гърдата и рак на шийката на матката при жени, които използват орални противозачатъчни в продължение на повече от пет години.

Предменструален синдром. Много жени изпитват по-малко от симптомите на ПМС, докато използват противозачатъчни.

Маточните Фиброидни тумори. Според Националната библиотека по медицина, орални контрацептиви може да бъдат ефективно лечение на маточните фиброзни и тумори.

Желязодефицитна анемия. Противозачатъчните също могат да помогнат за подобряване на този проблем при жените, които имат много тежки периоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати