ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да увеличим обема на спермата?

Как да увеличим обема на спермата?

Сперма
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

При много мъже количеството и качеството на мъжките сперматозоиди е въпрос на чест и самочувствие. В интерес на истината това са два съвсем различни аспекта от способностите на мъжката репродуктивност, като количеството доста често няма общо с качеството.

В 99% от случаите не може да се отговори защо даден мъж има по–малко количество сперматозоиди, като това може да е свързано с половата активност, възрастта, физическо здраве и вредните навици като пушене, прием на алкохоли, наркотици и др., но няма точен научен отговор защо е така.

В тази статия ще наблегнем на въпроса - как да увеличим количеството на спермата. Като за начало трябва до отбележим, че, за да бъде един човек пълноценен, той би трябвало да е лишен от вредни навици. Редно е организмът да се поддържа в добро състояние – да не се пуши, да се спортува умерено, приемът на храна да е много стриктен.

Алкохол

Свръх теглото е едни от проблемите, на които трябва да се обърне особено внимание. Мазнините трябва да се сведат до минимум, а плодовете и зеленчуците - неизменна диета за подобряване на качеството и количеството на сперматозоидите.

Наркотиците, цигари и алкохолът са едни от най–големите вредители и причинители на мъжката импотентност и липса на продуктивност. Около 20 % е по–нисък броя на сперматозоидите при пушачите и тези приемащи наркотици, независимо дали са леки опиати или тежки като хероин.

Противно на очакванията, че след консумация на алкохол сексът е гарантиран, доста често се случва точно обратното - поради невъзможността за ерекция, в следствие на погълнатия алкохол. Освен на либидото алкохолът и цигарите влияят на цялостното състояние на организма.

Ето няколко полезни храни и съставки, които мъжете могат да консумират за по–добро функциониране на репродуктивните им органи:

Риба

Морска храна, риба, пилешко месо

Всички тези продукти са много полезни за производството на сперма, поради наличието на високо съдържание на цинк. Много е важно в каква форма се приемат – дали са изпържени, изпечени или сварени. Високото ниво на витамините B6 и B12 са също много важни за поддържането на високи нива на спермата – съдържат се в агнешко и пилешко. Пилешкото месо, свинското и телешкото ни снабдяват и с аминокиселината Л-Аргинин, която също играе водеща роля.

Фолиева киселина, която откриваме в рибата, е може би един от най–важните елементи за мъжката репродуктивност и здраве. Позната е още като витамин В9, тя е единственият витамин, който организмът изисква в двойни дози, след като жената забременее. Открива се в херингата, риба тон, сардини и в много други морски деликатеси.

Плодове и фрешове

Мляко, яйца и млечни продукти

Млечните продукти са добър източник на фолиева киселина и витамин А. Яйцата - на витамин А, цинк, витамини Е и В12 и магнезий.

Плодове и зеленчуци

Киви, гуава, ананас, лимони, грейпфрут - все плодове с наличието на витамини от група С. Витамин С е важен за производството на семенна точност, защото предпазва клетките от разрушаване. Авокадото е богата на витамин Е, който е силен антиоксидант. Зеленчуците от рода на спанака, марулите, броколите са отличен източник на витамин E, фолиева киселина, витамин B6, магнезий и витамин A. Витамин А е важен за образуването на хормоните, които са необходими за продукцията на сперма. Картофите също са източник на витамин С.

Ядки, семена, бобови растения, зърнени продукти

Всички те са богат източник на цинк и аминокиселини, витамин Е, В6 и др.

Ядки и сушени плодове

Жен-шен

Познат още като коренът на енергичността, жен-шенът е познат и се използва от векове. Според изследване на учени от университета от Северен Илинойс, жен-шенът произвежда хормонални секрети, които подпомагат либидото. В изследване, направено върху 45 мъже с еректална дисфункция, 60 % от тях са с подобрение на либидото, след като 16 седмици са приемали корена.

Чесън

Освен при настинки, той е страхотен инструмент за увеличаването на количеството сперма, поради съдържанието на алицин. Това е химическо съединение от групата на алкените и освен, че притежава антибактериално действие, подпомага и кръвния поток.

Семена от тиква

Наличието на омега-3 мазнини подпомага кръвния поток. Наред със семената, полезни са и аспержите, орехите и ядки, както и бананите.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest