Какво представлява опасно ниското ниво на пулса?

Сърдечен пулс
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
Виж ››

Следенето на нивата на кръвното ви налягане и пулса ви дава възможност да сте наясно как и на какви обороти работи сърцето ви и какви рискове от сърдечни заболявания ви дебнат.

Нормалните нива на пулса ви са между 60 и 100 удара на минута. Като цяло ниското ниво на пулса означава че сърдечният ви мускул не работи толкова здраво, за да изпълни предназначението. Ако пулсът ви падне до много ниски нива, това може да е опасно.

Идентифициране на сърдечен пулс

Пулсът ви също така се нарича и сърдечен ритъм. Това е броят на ударите на сърцето в минута, чрез което предоставя кръв, кислород и хранителни елементи във вашето тяло. Пулсът ви варира според периода на деня. Вашият пулс е в състояние на покой, когато се събудите сутрин след здравословен сън през нощта.

През деня пулсът ви може да намалее и/или забърза, в зависимост от дейностите, които извършвате, стресът, който изживявате, и храната, с която се храните.

Сърдечно здраве

Как да намерим пулса си

Можете да си измерите пулса на дланта или на врата, използвайки двата си пръста на ръката /показалец и среден пръст/. Ще напипате пулса си от вътрешната страна на китката или отстрани на врата ви. Бройте ударите една минута или за 10 секунди и умножете по 6. Запомнете, че нивата на пулса в покой между 60 и 100 се счита за нормално.

Брадикардия

Брадикардията е медицински термин, който се използва за ниски нива на сърдечния пулс. Ниските нива на пулса могат да бъдат предизвикани от метаболични заболявания или разрушаване /повреда/ в сърдечните структури. Дисбаланс в електролитите и приемът на някои лекарства също могат да доведат до спад и забавяне на пулса ви.

Според Американската асоциация по сърдечни заболявания, брадикардията често се диагностира, когато пулсът падне под 60 удара в минута. Обаче в случаите, когато говорим за активни спортисти и атлети, пулсът в покой около 60 удара в минута или по–малко се счита за нормален.

Умора

Усложнения при нисък пулс

Ако пулсът ви падне до много ниски нива, може да се почувствате отпаднали, уморени или да ви се вие свят. Вие може даже да сте в опасност от сърдечна атака, така че, ако имате някои от тези симптоми, незабавно посетете вашия лекар. Ако не лекувате брадикардията, това може да доведе до болки в гърдите, високо кръвно налягане или проблеми със сърцето.

Лекарят ви може да използва електрокардиограма или друг мониторен тест, за да види дали сте в опасност. Само вашият доктор може да определи дали ниският ви пулс е на такива опасни нива и да предпише лечение.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати