Народна медицина при афти в устата

Афти в Устата
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-12%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Афтите са бели, сиви или жълти ранички, които могат да се образуват както в устата, така и по езика. Появяват се поединично или на групи и са особено болезнени.

Сред най-разпространените причини за поява на тези неприятни образувания, са неправилното хранене, скритите инфекции или такива, в следствие на инфекциозни заболявания, както и поради стрес. Характеризират се с липса на витамини, проблеми с храносмилането, инфекции, наранявания и др. Около 20 % от населението страда от афти на устата.

Препоръчваната профилактика срещу афти в устата трябва да се прави от хора, склонни да получават такива. Те трябва да се стремят да се хранят здравословно, като се увеличи приема на лук, чесън, богати на цинк, витамин C и флавоноиди храни.

Те увеличават съпротивителните сили на организма. От друга страна трябва да се избягват рафинирани въглехидрати и пастите за зъби, съдържащи sodium lauryl sulphate. Споменатото съединение разрушава защитния муцин на секретите в устната кухина.

За лечение на афти в устата народната медицина съветва:

Правене на промивки или гаргара, 1-2 пъти дневно с:

Лавандула

- Градински чай, тъй като притежава анти-септично, оздравително и стягащо действие.

- Охладен чай, поради стягащия му ефект.

- 1 ч.л. сол, разтворена в топла вода.

За афти в устата са подходящи още и етеричните масла. Тези от гераниум, лавандула, лимон, комифора и чаено дърво са подходящи при афти, причинени от вирусна или бактериална инфекция. Ето как се прилагат:

- Смесват се 5 капки масло от чаено дърво, 2 капки масло от комифора и 2, 5 чаени лъжички олио от гроздови семки. Афтите се намазват с пръсти, на всеки 2 часа.

- В половин чаша вода се добавя по 1 капка от следните съставки: масло от чаено дърво, гераниум и лавандула. Устата се изплаква 3-4 пъти на ден.

- В чаша топла вода се добавят по няколко капки масло от чаено дърво, гераниум или лавандула. Устата се изплаква 3 пъти на ден.

Заздравителния процес на афтите се ускорява, чрез поставянето на мокро и охладено пакетче чай върху тях.

Рейтинг

5 5
4 6
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати