Билки при оток и синини

Невен
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

На всеки е известен най-старият народен метод за спасение от синините и отоците – ледът, студените компреси и изобщо, цялостното охлаждане на мястото. По този начин кръвоносните съдове се свиват и се ограничава възможността от появата на синина или оток, а при вече съществуваща такава, изстудяването позволява по-лесното раздвижване на областта.

По-малко известно, но и също толкова практично, е лечението с билки. Замразено блокче от отвара от хвощ или магданоз дори би било по-полезен начин за справяне със синините и отоците. Когато го замразите, леденото блокче от тези отвари се поставя в памучна кърпа, след което внимателно се поставя и леко се притиска върху нараненото място.

Друго природно средство за борба с появата на синини и отоци, е ананасът. Нарежете няколко шайби, с дебелина около 1 см и ги поставете върху натъртеното място така, че да го покрият изцяло.

Оток

В ананаса се откриват вещества, подпомагащи процеса на разсейване на хематомите. Подобна е ситуацията и с банана, с чиито кори се покрива определеното място.

От билките най-полезни биха ви били арниката и невенът. Именно техни екстракти се влагат в геловете и мехлемите против натъртвания. Намазването с етерични масла от тях веднага успокоява проблемното място.

За избягване появата на синини се използват и листа от зеле. Те се нарязват на тънко, бланшират се в гореща вода и се приготвя компрес. С него се налага натъртената област. Този компрес облекчава болката, а ако стои около 20 мин, помага и при възпаления.

Хематом

Друг често прилаган метод е оцетът. Напоява се тампон или нещо друго с него и се поставя върху определената зона, като се прикрепя с лепенки. Трябва да преседи около 20-30 мин, а за да се разсеят синините, са нужни няколко процедури.

Перорален метод за лечение най-вече на отоците също има. Народната медицина препоръчва консумацията на ябълки и на извара, в продължение на поне пет последователни дни.

Освен тях, се препоръчват: 2 ц.л. смлени корени от целина, оставени в студена вода за 2 часа. От настойката се пие 3 пъти на ден, по 1/3. Подобен ефект дава и прясно изцеден сок от целина, като необходимото количества е 1 чаена чаша 3 пъти дневно.

Билкови чайове от: зелен чай, черен чай с мляко, мелиса, чай от боровинка, отвара от шипки, отвара от кимион, настойка от глог и вода с лимонов сок, спомагат за спадането на отоци не само предизвикани от натъртвания, но и от редица заболявания.

Ако синините и отоците са прекалено тежки или прекалено големи, и не минават няколко дни след инцидента, то потърсете лекарска помощ.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати