Лечение на абсцес

Абсцес
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Абсцесът представлява гнойно натрупване в дадена част на тялото. Проявява се както външно, така и вътрешно, като най-често се локализира във венците на зъбите. Представлява патологично оформена кухина, изпълнена с гнойна материя и ограничена от околните тъкани чрез капсула от гранулационна тъкан.

Когато има съмнение за развитието на абсцес, особено от зъбен произход, трябва веднага да се потърси стоматологична помощ. Той е сериозно заболяване поради способността на гнойната колекция да преминава през тъканите и близостта на жизненоважни органи като мозък, очи и медиастинум. Възможна е появата на животозастрашаващи усложнения, поради което навременното му диагностициране и лечение е задължително.

Основното лечение на абсцеса се състои в това да се даде изход на гнойта, която се е събрала в тъканите и да се въздейства на бактериите - причинители на възпалението. Това обаче става по различен начин при различните видове абсцеси. В някои случаи се налага оперативна намеса за отваряне на абсцеса. В повечето обаче гнойта може да се “отстрани” с помощта на някои природни антибиотици като пчелен прополис и чесън. Поставянето на лед върху засегнатото място облекчава болката и дискомфорта, като успокоява възпалението.

Лечение на ендодонтски абсцес

Миене на зъби

Ендодонтския абсцес е локализирана гнойна колекция, обхващаща меките тъкани и костта в областта на причинният зъб. Развива се вследствие на нелекуван или неправилно лекуван пулпит или периодонтит. Основното лечение на ендодонтския абсцес е да се даде изход на гнойта, а елиминирането на бактериите става чрез прием на определен от лекаря по дентална медицина антибиотик. Премахването на гнойта става в стоматологичнен кабинет по няколко начина в зависимост от локализацията на гнойното огнище и тежестта на абсцеса.

Лечение на пародонтален абсцес

Основната причина за появата на пародонталния абсцес е пародонтитът и наличието на нелекувани дълбоки пародонтални джобове и непочистен зъбен камък, както и неправилно изработени пломби или корони. Всички те водят до възпаление на венците, разрушаване на костта и разклащане на зъбите.

Стоматолози

Зъбът, около който се развива абсцесът, е жив и много разклатен. Лечението е отново инцизия (разрез) за елиминиране на гнойната колекция. Освен това много внимателно трябва да се почисти от зъбен камък и плака пародонталният джоб, причинител на абсцеса. При по-тежки пародонтални абсцеси се предписва и антибиотик.

Перианалният абсцес е друг вид гнойно възпаление на рехавите съединително тъканни пространства около ректума. Започва с постепенно засилващи се болки в областта и се развива изключително тежко. Лечението на болестта е задължително оперативно.

Трябва да се предприеме веднага, след като се постави диагнозата. Забавянето на операцията може да доведе до влошаване на общото състояние, до увеличаване на абсцеса и допълнително разрушаване на тъканни структури.

Абсцесът под каквато и форма е изключително сериозно заболяване. Лечението му е абсолютно задължително, тъй като ненавременните мерки могат да доведат до неприятни усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
43
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Яна
Яна
16.02.2014 22:24
Най-ефикасно е с леко сварен червен лук, да стане мек.Слага се директно върху венеца, няколко пъти на ден през деня. И през нощта.
5
0