ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Змийско мляко срещу кондиломи

Змийско мляко срещу кондиломи

Змийско Мляко
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Брадавиците са вроговени израствания на кожата. Те могат да се появят на всички места по тялото.

Кондиломите са венерически или генитални брадавици. Това е често срещана болест, предавана по полов път. Около една десета от хората са имали това заболяване поне веднъж през живота си. Познати са на медицината от древни времена, като в Древна Гърция Хипократ ги е наричал "полови брадавици".

Кондиломите се причиняват от човешки папилома вирус (Human Papilloma Virus - HPV). Вирусът има много разновидности, като някои от тях причиняват брадавици по ръцете и кокоши трън на ходилата. Около 30 от подтиповете на HPV се пренасят чрез полов контакт и могат да доведат до развитие на брадавици в областта на половите органи и около ануса.

Кондиломи

Половите брадавици отначало представляват отделно стоящи, белезникави или розови папули, които постепенно се превръщат във вегетации. Бързо се разпространяват и уголемяват. Локализират се на големите и малки срамни устни, около влагалището и ануса (при жени); препуциума, главичката на половия орган и около ануса (при мъже).

Още старите билкари са наричали змийското мляко брадавично цвете. То се среща още и под наименованията Божия милост, Богородична билка, дар Божий, златен корен, росопас, лишейче, жълтениче, кръвоспираща билка, очен корен. Именно тези негови наименования подсказват за какво точно се използва това лечебно растение и до днес.

Отвара от Змийско Мляко

Змийското мляко се смята от някои за отровен бурен. Това обаче съвсем не е така. За употреба се събира надземната част на растението, в началото на цъфтежа (май - юни). Отрязва се 10 см над земята.

За лечение се използва сокът от растението. Той има вариращи количества алкалоиди, хелидонин и сангвиритрин. Именно тези съставки позволяват змийското мляко да се използва в дерматологията за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата.

Пресен сок за външно приложение от змийско мляко се получава от листата, дръжките и цветовете. Те се измиват и както са влажни, се изстискват в сокоизстисквачка. Прилагат се локално върху брадавицата. Добре е засегнатото място да се маже 1-2 пъти дневно.

Обикновените брадавици изчезват до няколко дни, но при кондиломи мазането продължава до пълното изчезване на проблема. Добре е няколко дни след изчезването на брадавиците да не се прекъсват мазанията, за да се избегне повторната им поява.

Кондиломите могат да се лекуват още с мляко от смокиня, счукан чесън или суров картоф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
02.03.2014 23:22
Кандиломите се лекуват също така с Локакортен-премахва ги за седмица.За съжаление,той вече липсва в БГ аптеките...
0
0