ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Змийско мляко срещу кондиломи

Змийско мляко срещу кондиломи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Змийско Мляко

Брадавиците са вроговени израствания на кожата. Те могат да се появят на всички места по тялото.

Кондиломите са венерически или генитални брадавици. Това е често срещана болест, предавана по полов път. Около една десета от хората са имали това заболяване поне веднъж през живота си. Познати са на медицината от древни времена, като в Древна Гърция Хипократ ги е наричал "полови брадавици".

Кондиломите се причиняват от човешки папилома вирус (Human Papilloma Virus - HPV). Вирусът има много разновидности, като някои от тях причиняват брадавици по ръцете и кокоши трън на ходилата. Около 30 от подтиповете на HPV се пренасят чрез полов контакт и могат да доведат до развитие на брадавици в областта на половите органи и около ануса.

Кондиломи

Половите брадавици отначало представляват отделно стоящи, белезникави или розови папули, които постепенно се превръщат във вегетации. Бързо се разпространяват и уголемяват. Локализират се на големите и малки срамни устни, около влагалището и ануса (при жени); препуциума, главичката на половия орган и около ануса (при мъже).

Още старите билкари са наричали змийското мляко брадавично цвете. То се среща още и под наименованията Божия милост, Богородична билка, дар Божий, златен корен, росопас, лишейче, жълтениче, кръвоспираща билка, очен корен. Именно тези негови наименования подсказват за какво точно се използва това лечебно растение и до днес.

Отвара от Змийско Мляко

Змийското мляко се смята от някои за отровен бурен. Това обаче съвсем не е така. За употреба се събира надземната част на растението, в началото на цъфтежа (май - юни). Отрязва се 10 см над земята.

За лечение се използва сокът от растението. Той има вариращи количества алкалоиди, хелидонин и сангвиритрин. Именно тези съставки позволяват змийското мляко да се използва в дерматологията за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата.

Пресен сок за външно приложение от змийско мляко се получава от листата, дръжките и цветовете. Те се измиват и както са влажни, се изстискват в сокоизстисквачка. Прилагат се локално върху брадавицата. Добре е засегнатото място да се маже 1-2 пъти дневно.

Обикновените брадавици изчезват до няколко дни, но при кондиломи мазането продължава до пълното изчезване на проблема. Добре е няколко дни след изчезването на брадавиците да не се прекъсват мазанията, за да се избегне повторната им поява.

Кондиломите могат да се лекуват още с мляко от смокиня, счукан чесън или суров картоф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
02.03.2014 23:22
Кандиломите се лекуват също така с Локакортен-премахва ги за седмица.За съжаление,той вече липсва в БГ аптеките...
0
0