Хлорът в басейните съсипва кожата

Вода в басейните
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

Хлорът, който се слага в басейните, за да предпазва от различни видове бактерии, може да предизвика сериозни кожни проблеми. Смята се, че плуването е един от най-добрите спортове, тъй като натоварва цялото тяло, но за съжаление хлорът в басейните може да се отрази много зле на кожата.

В това отношение са опасни както откритите летни басейни, така и закритите басейни, където се тренира този полезен за здравето спорт.

Кожни проблеми

Хлорът съсипва кожата. Много микроорганизми, освен това, вече са придобили устойчивост към различните средства, които се използват за дезинфекциране на басейните. Пълното отстраняване на всички видове микроорганизми от басейна е доста трудно.

Хлорирана вода

Хлорът във висока концентрация може да предизвиква различни видове кожни раздразнения. Хлорът може да предизвика промяна в роговия слой на кожата.

Хлориране на вода

Това може да доведе до попадането на хлора в дълбоките слоеве на кожата. А това, от своя страна, води до сериозни възпалителни процеси в кожата, които се лекуват много трудно.

За да избегнете такива кожни проблеми, избирайте басейни, в които хлорирането на водата се комбинира с озониране – по този начин се използва много по-малко хлор.

Лесно се познава дали в басейна има много хлор – още като влезете във водата, в носа ще ви удари острата му миризма. Избягвайте басейни с такава миризма, защото излагате кожата си на риск от възпаления.

След като излезете от басейна, веднага измийте добре цялото си тяло, за да отстраните хлорираната вода от кожата си. Когато сте настинали дори съвсем леко, не посещавайте басейни, тъй като отслабената ви имунна система трудно ще предпази кожата ви от влиянието на хлора.

Задължително влизайте в басейна с шапка, тъй като по този начин ще предпазите косата си и кожата на главата си от вредното влияние на хлора.

Според последни проучвания хлорираната вода може да доведе до генотоксичност – да повлияе върху организма така, че да се развият различни видове много сериозни заболявания, при това не само кожни.

Според нови проучвания хлорът може да увеличи микроядрата в лимфоцитите, което предизвиква увреждане на хромозомите и развитие на много заболявания.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати