ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Народна медицина при левкоплакия

Народна медицина при левкоплакия

Чесън

Левкоплакията представлява трудно отделящи се бели плаки в устната кухина. Те са ясно отграничени, проминиращи спрямо околната лигавица. Разполагат се по вътрешната страна на бузите, пода на устната кухина, езика и венците. Един на 100 човека развива левкоплакия на някакъв етап от живота си. Заболяването засяга главно мъже, но не само.

Причината за появата на това заболяване е неустановена. Като предполагаеми причинители се счита употребата на тютюн, алкохолизмът, хроничното дразнене, кандидозата, както и дефицит на витамините А и В, ендокринен дисбаланс, дори вирусна инфекция.

Дългогодишната употреба на никотинови носители, като пури, лули, цигари, както и дъвченето на тютюн, води до вроговяване на епитела на лигавицата. От друга страна химичният дразнител, намиращ се в алкохола, също е заподозрян като причинител. Често обаче употребата на алкохол е съчетана с употребата на тютюн, поради което ролята му трудно може да бъде изяснена.

Проблемът може да се прояви спрямо определен механичен дразнител - неудобни протези, счупени зъби, хронично прехапване на бузите и др.

Левкоплакия

За установяване на болестта се провежда биопсия, при която се отчитат редица морфологични фактори, характерни за злокачественост – форма, размери на ядро и клетки, промяна в оцветяването с различни лабораторни багрила, особености в подреждането на клетките, белези за деленето им и др. При тежките случаи, за отстраняването на левкоплакията се прибягва до оперативна намеса, криоаблация, лазертерапия.

От народната медицина са известни само две рецепти, способни да се преборят с проблема.

Още при първите индикации за появата на заболяването, започнете интензивни промивки с топла отвара от невен. Това ще намали процеса на разпространяване и ще забави възпалението.

Счукайте няколко скилидки чесън с капка олио. Поставете получената консистенция на марля, с която се прави компрес по 1 час, няколко пъти дневно.

Възстановяването от болестта става бързо. След това обаче редовно трябва да се наблюдава, тъй има изразена склонност към рецидивиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати