Наносперматозоиди преборват безплодие

Сперматозоид

Статия, публикувана в списание Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, ни информира, че учените са намерили начин да прикрепят наночастици към сперматозоидите. Това откритие може да бъде използвано не само за диагностицирането на редки случаи на безплодие, но и за транспортиране на лекарство до яйцеклетките.

Ръководителят на изследването – Наталия Баркалина, която работи в Оксфордския университет, обяснява, че наночастиците са подобни на празни пликове. В тях могат да се поставят различни вещества. Тези вещества ще бъдат доставяни до клетките – нещо като писмо доставено в пощенска кутия.

Баркалина подчертава, че наночастиците, които се използват, не взаимодействат по никакъв начин със спермата и именно това дава възможност да се превърнат в чудесно средство за доставка.

Изучаването на сперматозоидите и тяхното поведение е изключително ценно, защото така могат да се определят причините за безплодието. Едновременно с това обаче се оказва и изключително трудно, тъй като сперматозоидите са миниатюрни, а и имат кратък живот извън организма.

Семейство

Екипът на Баркалина е използвал за своите изследвания сперма от глиган – оказва се, че тя е сходна с човешката по форма, активност, както и по състав. Специалистите правят планове в бъдеще да проверят как ще работят тези частици, ако бъдат напълнени с нужните вещества – не по-късен етап ще се направят и опити с човешката сперма.

Учените се надяват съвсем скоро този метод да може да помогне в определянето причините на редките случи на безплодие. Според тях именно тези наночастици-пощальони биха могли да лекуват безплодието, като доставят на точното място необходимите медикаменти.

Български и чужди специалисти твърдят, че проблемът с безплодието се задълбочава – двойките, които имат репродуктивни проблеми стават все повече.

Според последни данни в България повече от 50 на сто от хората, които са под 35 години, не искат да сключват брак или да имат деца, а всеки 6-ти човек има репродуктивни проблеми.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати