ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Как да разберем дали имаме глисти

Как да разберем дали имаме глисти

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k464
Глисти
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Глистите представляват паразитите, които живеят в тънките черва на човека и предизвикват нарушения в целия му организъм. Въпреки че диагнозата звучи доста страшно, при навременно установяване и лечение, проблемът лесно може да бъде решен.

Глистите могат да поразят всеки орган и система в човешкото тяло. За да установим дали сме жертва на това така страховито звучащо заболяване, е нужно да определим точните си симптоми.

Паразитите имат способността да мигрират в различни органи на човешкото тяло. Поради това пораженията от тях не са концентрирани.

И симптомите, които издават болестта, могат да бъдат различни, и да се появяват без връзка с цялостното здравословно състояние. Основните симптоми при наличието на глисти все пак са няколко.

На първо място са проблеми в храносмилателната система, изразени в загуба или настървен апетит, постоянно наличие на лош вкус в устата, повишено слюноотделяне, тежест в корема и позиви за повръщане, както и силни коремни болки.

Заболелите бързо губят тегло. В по-напредналите стадии може да се стигне до къркорене, колит, запушване на червата, разкъсване на чревната стена и развитието на тежък перитонит.

Болки в Корема

Наличието на глисти се свързва и с чест световъртеж, отпадналост, проблеми със съня и главоболие. Заразеният често има суха и/или влажна кашлица, хриповете, задухът и болките в гърдите.

Възможни са появата на обриви, сърбеж, лека анемия или завишени нива на еозинофилни левкоцити, уголемяване на лимфните възли, далака и черния дроб, болки в областта на пъпа.

При поява на някои или комбинация от изброените симптоми, най-добре е да потърсите лекарска помощ.

Бърз тест за наличието на глисти

Има и начин да установите дали страдате от глисти без да ходите на лекар. За целта ви е нужно парче прозрачно тиксо. Преди да легнете да спите, го залепете върху ануса. Ако на сутринта върху него забележите малки бели червейчета, то значи сте заразени.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest