Сърдечната болка и тъга водят до инфаркт

Тъга

Според скорошно изследване, което е направено сред около 100 000 пенсионери, когато изгубим близък човек, рискът от сърдечен удар се повишава два пъти в рамките на месец.

Вероятността от инфаркт е 2.4 пъти по-голяма при онези, които са изгубили любим човек, отколкото при хора на същата възраст, които не са претърпели загуба.

Доктор Сунил Шах, който е преподавател в Университета Сейнт Джордж в Лондон и ръководител на проучването, твърди, че и други изследвания доказват, че тежката загуба влияе на физическото здраве.

Според специалиста, при подобна ситуация, започват проблеми с кръвното налягане, сърдечната дейност, съсирването на кръвта, увеличават се и нивата на хормоните на стреса и др.

Участие в проучването са взели над 100 000 души – 83 588 души, които не са загубили свои близки хора и 30 447 човека, които скоро са претърпели загуба на любим човек. Всички участници били на приблизително еднаква възраст.

Изследването доказва, че най-висок е рискът от инфаркт тридесет дена след загубата, а до нормални граници стига чак след една година.

Сърдечен Удар

Учените твърдят, че никой не може да каже със сигурност каква е причината рискът от инфаркт да се увеличава толкова драматично за един месец. Но това, че рискът от сърдечен удар постепенно спада с течение на времето е напълно обяснимо.

Специалистите споделят, че има няколко много правдоподобни теории по тези въпроси. Когато нивата на стрес в организма са повишени, това предизвиква и ответна реакция от организма с прилив на адреналин, кортизол, както и на епинефрин.

Този прилив може да доведе до фатални щети за сърцето, твърди д-р Карол Уотсън. Скръбта и мъката по изгубен близък човек всяват истински хаос в ежедневието на всеки човек и това е съвсем логично и нормално.

Заради мъката човек би могъл да забрави да изпие лекарствата си, да спре да се храни или пък постоянно да преяжда с не особено полезни храни. Това също са фактори, които несъмнено повишават риска от сърдечен удар, пояснява още Карол д-р Уотсън.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати