ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Откриха нов лек против туберкулоза

Откриха нов лек против туберкулоза

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k1905264
Туберкулоза
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Туберкулозата представлява хронично протичаща, специфична възпалителна болест, която засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, ставите, костите, а понякога и кожата.

Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, известен още и като бацил на Кох. Той е разпространен навсякъде в околната среда.

Лечението против туберкулоза се провежда в противотуберкулозно заведение (болница), като за целта се използват противотуберкулозни медикаменти като тубоцин, стрептомицин, дидротенат, ПАСК, римицид, ИНХА 17, витамини, отхрачващи и бронхолитични средства, кортикостероиди, кислород, калциеви препарати и други.

Изследователи от Университета на Илинойс обаче откриха още един лек срещу опасната болест.

Новото лекарство побеждава както причинителите на туберкулоза, така и тези на други инфекциозни заболявания. Медикаментът напомня противотуберкулозния SQ109, който успява да забави молекулата MmpL3, а тя е от изключително значение за формирането на клетъчните стени на бактериите.

След изследването, което провели, учените стигнали до извода, че SQ109 е в състояние да „обезвреди“ няколко различни „противника“, чрез блокирането на протеини, жизненоважни за действието на бактериите, паразитите и гъбичките, като в същото време не пречи по никакъв начин на човешките клетки.

SQ109 възпрепятства синтезирането на менахинон, който е нужен за отделяна на енергия от клетките. Той също така може да направи клетката на бактерията безпомощна, като увеличи пропускливостта на клетъчната ѝ стена.

От специалистите се разработват десет лекарствени препарата, съставени от молекули, които са с по-добро действие и не са толкова токсични.

Те са тествани върху човешки клетки, бактерии, гъбички и др. Учените откриват, че един от тези химични аналози на SQ109 действа пет пъти по-успешно в сравнение с първоначалния препарат.

Другото интересно откритие на изследователите е, че един от аналогичните препарати се справя успешно и с маларийните паразити.

Тези изследвания са мотивирали учените да тестват действието на SQ109 и срещу някои други болести като лайшманиоза и болестта на Чагас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати