ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Откриха нов лек против туберкулоза

Откриха нов лек против туберкулоза

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190335
Туберкулоза

Туберкулозата представлява хронично протичаща, специфична възпалителна болест, която засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, ставите, костите, а понякога и кожата.

Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, известен още и като бацил на Кох. Той е разпространен навсякъде в околната среда.

Лечението против туберкулоза се провежда в противотуберкулозно заведение (болница), като за целта се използват противотуберкулозни медикаменти като тубоцин, стрептомицин, дидротенат, ПАСК, римицид, ИНХА 17, витамини, отхрачващи и бронхолитични средства, кортикостероиди, кислород, калциеви препарати и други.

Изследователи от Университета на Илинойс обаче откриха още един лек срещу опасната болест.

Новото лекарство побеждава както причинителите на туберкулоза, така и тези на други инфекциозни заболявания. Медикаментът напомня противотуберкулозния SQ109, който успява да забави молекулата MmpL3, а тя е от изключително значение за формирането на клетъчните стени на бактериите.

След изследването, което провели, учените стигнали до извода, че SQ109 е в състояние да „обезвреди“ няколко различни „противника“, чрез блокирането на протеини, жизненоважни за действието на бактериите, паразитите и гъбичките, като в същото време не пречи по никакъв начин на човешките клетки.

SQ109 възпрепятства синтезирането на менахинон, който е нужен за отделяна на енергия от клетките. Той също така може да направи клетката на бактерията безпомощна, като увеличи пропускливостта на клетъчната ѝ стена.

От специалистите се разработват десет лекарствени препарата, съставени от молекули, които са с по-добро действие и не са толкова токсични.

Те са тествани върху човешки клетки, бактерии, гъбички и др. Учените откриват, че един от тези химични аналози на SQ109 действа пет пъти по-успешно в сравнение с първоначалния препарат.

Другото интересно откритие на изследователите е, че един от аналогичните препарати се справя успешно и с маларийните паразити.

Тези изследвания са мотивирали учените да тестват действието на SQ109 и срещу някои други болести като лайшманиоза и болестта на Чагас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest