Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Диета при туберкулоза

Диета при туберкулоза

МаринаМарина
Джедай
468
Храни

Туберкулозата и недохранването са тясно свързани помежду си. Така при недостатъчен прием на храна спада имунитетът, което прави човек по-податлив на развитието на туберкулоза. А от друга страна, възпалителното заболяване може да доведе до недохранване.

Болестта засяга основно белите дробове и често е причина за липсата на апетит у болните. Също така разстройва метаболизма и нарушава абсорбцията на хранителни вещества и микроелементи в червата. Така пациентите губят тегло и мускулна маса. По тази причина недохранването е една от водещите причини за летален изход при болните от туберкулоза.

Също невъзможността за усвояване на хранителни вещества и недохранването могат да дадат фалшив отрицателен туберкулинов тест, с което се забавя поставянето на диагнозата.

Пациентите с туберкулоза страдат от недостиг на цинк, витамини А, D, С и Е, селен, желязо и мед. По тази причина е много важно здравословното меню по време на лечението.

Заради липсата на апетит се препоръчва храненията да стават на често и по малко. Продуктите да са богати на протеини. Да се консумират повече месо, млечни продукти, бобови растения, риба, яйца.

Туберкулоза

В ежедневието трябва да се приемат продукти, богати на витамин А, който се съдържа в изобилие в черния дроб, яйцата, зелените листни зеленчуци и морковите. Също трябва да се увеличи приемът на витамин В6 намиращ се в зърнените храни, месото и сушените плодове. Да се похапват повече цитрусови плодове заради съдържащия се витамин С в тях.

Децата, болни от туберкулоза, изискват допълнителни грижи. Растящият организъм и не така добре развитата имунна система трябва да се бъдат поддържат с правилна и балансирана диета.

Важно е да не се консумира алкохол. Спиртните напитки увреждат черния дроб, което се случва и с приема на противотуберкулозните препарати. По тази причина организмът трябва да се щади максимално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest