България отбелязва Световния ден без тютюнопушене

Цигари
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

На 31 май по инициатива на Световната здравна организация в почти всяка държава се отбелязва Световния ден без тютюнопушене. За пореден път в кампанията се включва и България.

Мотото тази година е Тютюнът – заплаха за развитието. Световната здравна организация призовава цигарите да се продават в по-семпли опаковки, като всички заблуждаващи реклами бъдат свалени.

У нас от 20-ти май е в сила нов закон, който изисква предупредителните надписи върху кутиите цигари да са придружени и от снимки. Старите опаковки, произвеждани досега, ще могат да се продават до май догодина.

През 2015 година Европейската комисия поднови кампанията си Екс пушачите са неудържими, която започна през 2011 година с основната цел да помогне на младите пушачи да откажат цигарите.

Световен ден без тютюнопушене

Последните проучвания на Евробарометър показват, че потреблението на цигари в Европа намалява от 3 години насам. Резултатите показват, че хората над 28 години купуват с 26% по-малко цигари, а тези над 28 години - с 25% по-малко.

В изследването е отчетена и голяма разлика спрямо дела на пушачите в различните страни. В Швеция и Финландия пушещите са най-малко - съответно 11% и 19%, а Гърция и България процентът им е най-висок - съответно 38% и 35%.

Световният ден без тютюнопушене се отбелязва от 1988 година, като мотото на инициативите тази година е Повишаване на данъците върху тютюневите изделия.

Според данните на Световната здравна организация тютюневият дим е причина за смъртта на 6 милиона души по цял свят, като 600 000 от случаите са пасивни пушачи.

Социолозите изчисляват, че до 2030 година цигарите ще убият 8 милиона души, които не се откажат от вредния навик.

Тютюнопушенето причинява повече от 25 заболявания, като голяма част от тях могат да бъдат предотвратени. Всеки ден в света умира по един на всеки десет пушачи.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати