Намериха връзка между пестицидите и аутизма

Аутизъм
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
60.00 лв.
Виж ››

Аутизмът представлява психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, и е определящо за поведението на човек. Пациентите с такава диагноза често се самоизолират и бягат от реалността. Аутистите се отличават от останалите хора по позата на тялото си, жестовете, които използват, и значителното нарушение в употребата на очен контакт.

Те срещат трудности в комуникацията с връстниците си и в изразяване на чувствата си. Нерядко налице е и забавяне или отсъствие на реч. Тези от пациентите, които все пак са с развита реч, изпитват затруднение в поддържането на разговор.

Причините за аутизма не са напълно изяснени, ето защо специалистите продължават да правят проучвания в тази насока. Последното от тях е проведено от учени от университета Дейвис в Калифорния и гласи, че бременна жена, която живее близо до ферма, използваща пестициди, е с цели 66 процента по-застрашена да роди дете аутист от останалите бъдещи майки. Изследването е публикувано в списание Environmental Health Perspectives.

Пестициди

Проучването разглежда зависимостта между пребиваването близо до място, където се ползват пестициди, и раждането на аутистче. Аутизмът е заболяване на развитието, което напоследък все по-често се среща в САЩ. И докато през 2000 година то засяга едно на 150 деца, то през 2010 година от аутизъм страдат едно на всеки 68 дечица.

Изследователите разгледали данни за използването на пестициди в Калифорния.

Разпитахме участничките в изследването, за да разберем къде са живели през бременността си и къде са родили, споделя Ирва Херц-Пикиото, заместник декан на факултета по наука и обществено здраве в университета Дейвис в Калифорния.

Бременност

Установихме, че в райони, където има повече децата със забавено развитие или страдащи от аутизъм, са се използвали много видове пестициди. Близо една трета от участничките в изследването живеели в радиус от 1.25-1.75 километра от зоната, в която са използвани пестициди, обобщи един от авторите на проучването.

Освен това специалистите открили, че децата са още по-застрашени от аутизъм, ако взаимодействието с пестицидите се осъществи в средата или към края на бременността на майката.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати