Какво е уретрит?

Уретрит
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Уретрата (пикочният канал) служи за отделяне на урината от пикочния мехур извън тялото на човека.

Заболяването уретрит представлява възпаление и подуване на пикочния канал на мъжете и жените, често причинено от бактерии и вируси. Уретритът може да бъде гонококов, причинен от бактерията Неисерия гонорея и не-гонококов, като резултат от инфектиране с бактерията Хламидия трахоматис. И двата причинителя са едни от най-често разпространените полово предавани болести, като засягат и двата пола.

С вирусна генеза са херпес симплекс вирусът и цитомегаловирусът, причиняващи същите симптоми на затруднено уриниране от отока на пикочния канал, съпроводено от болезненост и парене.

Също има данни, че възпалението на пикочния канал може да е резултат от неговото нараняване, както и от използване на някои контрацептивни препарати.

Рискови фактори за поява на уретрит са също честата смяна на сексуалните партньори, особено ако не се използват методите на контрацепция.

Кондом

Симптомите при мъжете включват кръв в урината или еякулата, болка, парене, сърбеж и по-рядко повишена температура. А при жените често е налице вагинално течение, дискомфорт в областта на гениталиите, повишена температура и втрисане, болки и сърбеж.

Диагностицирането на заболяването включва преглед от акушер-гинеколог при жените и от уролог при мъжете. По преценка и според изявеността на възпалителния процес се препоръчват кръвни тестове за гонорея или хламидия, изследване на урина, пълна кръвна картина и С реактивен протеин, който показва наличието на инфекциозен причинител. При жените се прилага също ултразвуково изследване, а при мъжете - оглед на гениталиите.

При доказана бактериална причина се провежда антибиотично лечение, подходящо за конкретния причинител. Често се включват и нестероидни противовъзпалителни препарати, намаляващи болковия симптом.

Специалистите препоръчват използването на предпазни средства при смяна на партньора, избягването на препарати, които могат да раздразнят лигавицата на пикочния канал и естествено – добра лична хигиена.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати