Здравословни вреди от тамян

Тамян
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Много хора, както у нас, така и по цял свят, горят тамян. Обичайно това се прави за постигане на интересен аромат в някоя стая. Горенето на тамян в затворени пространства обаче е в състояние до доведе до някои здравословни вреди за организма. Наситените талази с дим и частици тамян могат да предизвикат редица възпалителни процеси в белодробните клетки, както и тези на дихателните пътища.

Пръчиците и втвърдените парченца тамян представляват ароматна дървесна смола. Тя се пали при различни ритуали, в ароматни терапии и за освежаване на въздуха. Тамян се използва и в парфюмерията.

Проведени са редица изследвания, които да установят какви са вредите от тамяна. Оказва се, че веществата, отделяни при горенето на тамян, се свързват с раздразнения и възпаления на очите и лигавиците на носа и гърлото. В някои случаи тези възпаления предхождат дихателни проблеми и дори - астма. Вдишването на изгорели частици от тамян причинява главоболие. В някои случаи дори изостря проблемите със сърцето.

Тестовете показват, че при горенето на тамян се отделят значителни количества както въглероден моноксид, така и серен диоксид, азотни оксиди и формалдехид. Те са сходни на тези, идващи от готварските печки и отворените огнища, които се считат за основни замърсители на въздуха в затворените пространства.

Те причиняват определени промени в структурата на белодробните клетки, които водят до появата на редица заболявания. В комбинация с цигарения дим, този проблем се разглежда на глобално ниво. Световната здравна организация отчита, че средно около един милион души всяка година стават негова жертва.

Горенето на тамян се свързва с белодробни проблеми

За да докажат колко е вредно да се гори тамян в затворено помещение, учените направили опит. В стерилно помещение запалили тамян и го оставили за три часа. Докато гори, на неговото въздействие били подложени белодробни клетки, след което били инкубирани за 24 часа.

Тестовете показали, че получените възпалителни поражения тях са сходни с тези при най-тежки форми на уврежданията на белодробни тъкани на редовни пушачи или на астма. И то само след еднократно излагане.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати