Индианско биле мори простудата

Ехинацея

Ежедневно медиите ни заливат със стряскащи новини за опасните зимни вируси. Известната индианска билка ехинацея е считана за най-мощното природно средство срещу простуда и грип.

Ехинацеята произхожда от Северна Америка. В Европа попада чрез колонизаторите. Ехинацеята много прилича на маргаритката, но вместо в бяло съцветията ѝ са оцветени в розово.

Индианските племена първи са разкрили лечебните сили на ехинацеята. И досега в традиционната индиански медицина стъблото, цветовете и корените на растението намират широко приложение.

Ехинацеята съдържа характерни химични вещества като ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин, които имат важно фармакологично значение.

Хрема

Индианците са използвали ехинацеята при възпаления на носа, гърлото и ушите, при треска и висока температура, за почистване и лечение на рани и изгаряния.

Билката стимулира основните "воини" на имунната защита - лимфоцитите. По този начин намалява мераците на бактериите да поразят организма.

Много мощна отвара за засилване на съпротивителните сили на организма е комбинацията от ехинацея, диво индиго и бял кедър. Дивото индиго съдържа есберитокс, който е мощен имуномодулатор.

Ехинацеята е изключително популярна по света. Само във Великобритания годишните продажби възлизат на 30 милиона лири. Изчислено е дори, че през зимата за 60 секунди се купува 1 пакетче ехинацея.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати