Защо цигарите са виновни за наднорменото тегло?

Наднормено тегло
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-12%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Много пушачи са чували как спирането на цигарите може да доведе до наддаване на килограми. И, оказва се, тези внушения могат да бъдат много опасни.

Знаем как затлъстяването е изключително опасно за нормалното функциониране на всички органи и системи в организма - как излишните килограми са виновни за хипертонията, високия холестерол и редица други заболявания.

Предишно проучване посочва още как непушачите, живеещи с пушачи, се оказват в рискова среда, ако се пуши в закритите пространства на дома. Установено бе, че в замърсен с тютюнев дим въздух са налице три пъти повече вредни частици.

Едно ново изследване открива как цигареният дим довежда пушачите до наддаване на килограми. На всичкото отгоре този отрицателен ефект се засилва при пасивните пушачи.

Цигари

Интересът на учените е насочен към въпросите как тютюневият дим влияе върху метаболизма на човека и защо се оказват пушачите устойчиви на инсулин?

Те провели изследването си върху мишки, които в лабораторни условия изложили на тютюнев дим. Едновременно с това проследявали как той се отразява на метаболитните им реакции. Учените открили, че мишките, изложени на цигарен дим, са покачили теглото си.

Така започнали по-обстойни прегледи, които установили, че изпаренията от цигарите задействат един липид, наречен керамид, който започва да променя митохондриите в клетките (в тях се извършва аеробно разграждане на веществата, като ролята им е да доставят енергия на клетъчно равнище).

В резултат на тези промени се стига до нарушаване нормалното функциониране на клетките и увреждане на клетъчния им отговор към хормона инсулин, допълват изследователите.

Специалистите предположили, че за да се стопира наддаването на килограми при хора, изложени на вредна тютюнева среда, трябвало да се инхибира керамид. Желанията на изследователите са да се открие безопасен начин за прием на този липид, така че той да бъде от полза за здравето на хората.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати