Кръвна група Бомбай

Кръвна група Бомбай

При хората съществуват четири кръвни групи. Това са А, В, АВ и О кръвна група. На света обаче е позната и пети вариант, наречен Бомбай.

Кръвна група Бомбай е изключително рядко срещата. Статистиката посочва, че в Индия честотата е 1 на 10 000 лица, а сред европейците едва 1 на 1 000 000.

Името на тази рядко срещата кръвна група Бомбай идва от Бомбай, Индия, сегашен Мумбай, където за първи път е открита.

Хората, носители на тази рядка кръвна група, се класифицират като носители на 0 кръвна група. Въпреки това те правят алергична реакция освен към останалите кръвни групи, ако им бъдат прелати, но и към 0 кръвна група. Това е така, защото при тях липсва един Н антиген (съдържащ се в червените кръвни клетки).

Кръвна група Бомбай

Така носителите на Бомбай кръвна група могат да я даряват само на хора със същата рядко срещата такава, на тези със същият дефицит на Н антиген.

Опасностите за хората с липсата на Н антигена в кръвта е, че хора с кръвна група Бомбай рядко се открива. По тази причина е важно всеки носител да бъде вписан в определена база данни, за да може при нужда бързо да може да получи помощ.

Преди кръвопреливане във всички случаи се прави директен тест, при който се смесва кръвта, приготвена за преливане, с кръв от пациента. Така дори той да не знае, че е с кръвна група Бомбай, при този тест ще стане аглутинация (слепване) и ще могат да се избегнат сериозни и опасни последици.

Също носителите на кръвна група Бомбай трябва да знаят, че те не страдат от някаква форма на заболяване. Вероятно част от тях дори не разбират, че са носители на тази рядко срещана форма на кръвногрупова принадлежност.

И проблемите често са налице при нужда от кръвопреливане, защото хората с кръвна група Бомбай могат да приемат кръв само от същата такава.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати