Съвети за намаляване на кръвното налягане

Високо кръвно

Жените след менопауза са по-предразположени към високо кръвно налягане (хипертония), показва статистиката. Хипертонията поразява милиони хора по света и може да бъде опасна, ако не се лекува правилно.

Адекватното контролиране на кръвното налягане невинаги значи да се използват лекарства. Разбира се, дали се нуждаете от медикаменти ще прецени лекар, освен това е важно дали страдате само от високо кръвно или имате други здравословни проблеми.

Основните рискови фактори при хипертонията са възрастта, храненето, липсата на движение, фамилната анамнеза и, не на последно място, стресът. За да подобрите и нормализирате високото си кръвно, е необходимо да водите здравословен начин на живот. Това означава не само да спазвате правилен режим на хранене, но и да правите редовни физически тренировки.

Хипертониците трябва да поддържат нормално тегло и да не злоупотребяват с алкохол или цигари. Освен това е хубаво да се ограничат солените продукти от менюто. Съветът на специалистите е да се намали и консумацията на газирани напитки, мазнини от животински произход, кафе и др.

Здравословно хранене за намаляване на кръвното

Не бива да се пренебрегва и пиенето на течности – най-добре дестилирана вода. Опитвайте се да изградите хранене на базата на плодове и зеленчуци. В менюто трябва да има и достатъчно фибри.

За намаляване на кръвното налягане Аеробните упражнения повлияват значително на нивото на кръвното – за подобна тренировка се смятат колоезденето, тичането, ходенето. Всички тези занимания могат лесно да се включат в ежедневния ви режим. Дори само половин час на ден ще бъде достатъчен.

Смята се, че и дихателните упражнения могат да повлияят на високото кръвно – американско проучване твърди, че всеки сам може да регулира кръвното си само с тях. Дихателните практики не са трудни за усвояване и можете бързо да ги овладеете чрез йога практики. Йогата действа много релаксиращо и отпускащо за организма и го освобождава от стреса, който е и една от причините за хипертония.

Можете да се спрете и на билките – за глога, например, е известно, че контролира високите стойности на кръвното. Специалистите препоръчват да се приема във вид на концентрат, на сироп или пък с честа консумация на чай от плодовете на билката.

Имелът е другата билка, която ще помогне при високо кръвно налягане – растението е ефикасно и при замайване и главоболие, които са се появили вследствие на високото кръвно налягане.

За конкретни съвети за понижаване на кръвното налягане разгледайте и тези статии:

- Съвети при проблеми с кръвното

- Колко трябва да е кръвното налягане

- Рязко вдигане и сваляне на кръвното

- Свалете кръвното без лекарства

- Как да разбера дали имам високо кръвно

- Близки граници на кръвното

- Полезни храни при високо кръвно

- Полезни продукти за хората с високо кръвно

- Понижете кръвното по естествен начин

- Алтернативно лечение на високото кръвно

- Хомеопатия при високо кръвно

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати