ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Косата побелява не от стрес, а от гени

Косата побелява не от стрес, а от гени

Нина НордНина Норд
Джедай
2k371
Побеляла коса
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Според изследване на британска компания за козметични продукти косите на хората не побеляват от начина им на живот и от стреса. Доскоро се смяташе, че броят на белите косми може да се увеличи от стреса, от диета и дори от вредните емисии във въздуха, както и от нитратите в храната.

Но се оказва, че хората побеляват от генетична предразположеност. Учени изследвали над 200 еднояйчни и разнояйчни близнаци на възраст от 59 до 81 години.

И какво било тяхното учудване, когато открили, че главите на отделните двойки близнаци побелявали с еднаква скорост, независимо какъв начин на живот водели.

Имало случаи, в които едната част от двойката близнаци била на границата на нервен срив, а другата живеела в блаженство и охолство, но главата ѝ побелявала със същата интензивност, като на неуспялата половинка.

Но това важало единствено за еднояйчните близнаци. При разнояйчните процесите на побеляване течали с различна скорост, дори начинът на живот на двамата близнаци да бил еднакъв.

Според учените няма начин да се контролира и да се забави процесът на побеляване на косата, тъй като той зависи пряко от генетичната предразположеност.

Така че няма нужда да обвинявате близки или колеги, че заради тях косата ви е побеляла – за това трябва да търсите отговорност на родителите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати