Кога се назначава електромиография

Електромиография

Електромиографията е един от множеството медицински тестове, които лекарят ви може да назначи. Тестът е свързан с нервите, контролиращи мускулите. Провежда се с цел откриването и диагностицирането на заболяване на периферните нерви, както и диагностициране на всякакви мускулни заболявания. Резултатите от изследването могат да покажат нервна дисфункция или наличието на определени проблеми при предаване на сигналите от нервите към мускулите.

Електромиографията обикновено е наложителна, когато пациентът се оплаква от хронична слабост в мускулите, изтръпване, схващане, болки в мускулите и крайници или крампи. Изследването показва дали тези състояния се дължат на определено неврологично заболяване или не.

Изследването се провежда, като върху кожата се поставят електродиоди. Те се залепват към нея и дават възможност за измерване на интензитета и скоростта на нервните сигнали, предавани между две или повече точки.

В деня на провеждането на теста не трябва да се използват кремове или лосиони. Повечето пациенти не изпитват дискомфорт след провеждането му. Въпреки това в редки случаи може да се почувства лека болка при поставянето на елетродите, а няколко дни след изследването човек може да чувства определено напрежение в областта на мускулите. В много редки случаи може да се получи инфекция или кървене.

Мускули

Моторните неврони предават определени електрическите сигнали, които пораждат съкращение на мускулите. Апаратът за ЕМГ превръща тези сигнали в графики, звуци или цифрови стойности, които се интерпретират от специалист невролог.

Резултатите от изследването са необходими, за да улеснят диагностицирането или отхвърлянето на заболявания, причиняващи нарушаване на връзката между нервите и мускулите като миастения гравис, както и такива на периферните нерви като периферни невропатии. Също така може да се установи наличието на мускулни дисфункции, като мускулна дистрофия или полимиозит, заболявания, които засягат моторната нервна проводимост като латерална склероза, както и такива, които засягат нервните коренчета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати