Да предпазим детето от алергии

Алергии

Алергията представлява анормална реакция на организма, която се проявява след контакт с едно или повече вещества, който обичайно не предизвикват алергична реакция у повечето хора.

Алергиите при хората са различни и се проявяват на базата на различни алергени. Съответно и проявата в човешкия организъм при сблъсък с такива антигени е много индивидуална и с различна степен на тежест.

Алергичната реакция представлява свръхактивна имунна реакция на организма към попаднали в тялото алергени. Това може да се е случило след прием на хранителен продукт, при контакт с животни, растения и безброй други.

Проявите са абсолютно индивидуални и варират от появата на обриви, трескаво състояние, астматични пристъпи, сълзене на очите, затруднения в дишането и други.

По тази причина те могат да бъдат много опасни, особено при малките деца. Ако се подозира алергична реакция, то незабавно трябва да се направи консултация с алерголог и при нужда да се вземат необходимите мерки за диета или промяна в начина на живот.

Алергия към храни

Хубаво би било да се знае каква храна е консумирало и с какви вещества е имало контакт детето във времето преди обрива, каква симптоматика се е проявила, както и за какъв период от време.

Съответно, ако е налице алергия към ядки, то в реда на нещата е да бъде ограничена тяхната консумация. Освен това трябва много внимателно да се четат етикети на хранителните продукти, защото в много от тях имат следи от ядки в състава.

Ако семейството знае за алергиите на своя малък наследник, то е нужно винаги да имат под ръка антихистаминов препарат за случаите, когато са налице проблем като сенна хрема, реакции към ужилваня от насекоми.

Естествено трябва да се избягват алергените и всички възможни ситуации, които могат да изложат детето на риск от контакт с алергена. На пазара има и инжекционни разтвори с Епинефрин, които в някои случаи биха спасили човешкия живот. Те са подходящи в случаите на тежки алергични реакции.

Въпреки възможностите лекарствените препарати за алергични пристъпи трябва да бъдат предварително изписани от специалист заради опасността от това да се навреди на детето при тяхната употреба, отколкото да се помогне.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати